nr.1 foodmagazine

Wijn zonder hoofdpijn? Deze Nederlandse wijnsoort biedt uitkomst!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ha gezellig: een tafel vol mensen, lekkere gerechten en mooie wijnen. En dan ineens, of soms pas de volgende ochtend, heb je een bonkend hoofd. Herkenbaar? Waarschijnlijk is de oorzaak sulfiet! Een chemisch goedje dat wereldwijd tot de top 5 allergenen behoort waar mensen klachten bij krijgen. Maar er gloort hoop aan de horizon…

Chateau migraine
Chemische sulfiet, ontstaan uit zwavel, wordt in heel veel voedingsmiddelen en in wijn gebruikt als antioxidant. Door maar liefst 97% van de wijnproducenten in de wereld, worden synthetische conserveringsmiddelen zoals sulfiet gebruikt, terwijl er een duidelijk verband is met allergische reacties en spijsverteringsproblemen en de consument om natuurlijke ingrediënten vraagt.

Gezond alternatief
Al sinds 2006 zijn Nederlandse wetenschappers bezig met het ontwikkelen van een natuurlijke sulfietvervanger. En nu ziet het ernaar uit dat het Nederlandse bedrijf Natural4Sure erin geslaagd is om een gezonder alternatief te ontwikkelen. Een natuurlijke sulfietvervanger op basis van het kruidenextract Melissa officinalis. Sure heet het.

Geen bijsmaak
De eerste resultaten zien er goed uit. De Nederlandse wijngaardenier Stan Beurskens heeft het kruidenextract getest op zijn wijn. En volgens hem proef je er niks van en is het extract geur- en smaakloos. Omdat sulfiet vooral voorkomt in (goedkope) witte wijnen, richt Natural4Sure, de producent van deze sulfietvrije wijn, zich eerst op witte wijn. Nu afwachten hoe de wijn zich ontwikkelt na een jaar of langer in de fles. Naar verwachting komen in 2019 de eerste flessen op de markt. Waarschijnlijk zullen de wijnen een pittig prijskaartje hebben. Maar – naar verwacht – niet voor lang. Zodra de productie van deze natuurlijke wijnen omhoog gaan, zullen de prijzen vanzelf vriendelijker worden. De meest populaire verzameling friv-games wordt gepresenteerd op dit mega-portaal.

TEKST ELLEN DEKKERS BRON NATURAL4SURE.COM SAMENSTELLING MARION DE BOER

wittewijn-delicious