32x risotto recepten waarmee je tot rust komt

Liefde, aandacht, geduld: het zijn de belangrijkste ingrediënten voor een goed bord dampende risotto. Die glijden vaak vanzelf in de pan, want ze zijn het logische gevolg van een kooksessie waar je even écht de tijd voor neemt. Kies je favoriete groenten op de markt en haal de beste Arborio-rijst uit de kast: met deze risotto recepten zet je de wereld even op pauze! 

Een goed begin is het halve werk, lees daarom eerst nog even dit – be a better cook: zo maak je de romigste risotto.

Zo ontstond risotto

We spoelen even een paar eeuwen terug en nemen je mee naar het prachtige noorden van Italië, waar het verhaal van risotto begint. Het gerecht is tijdens de renaissance ontstaan in de regio Lombardije, in de noordelijke stad Milaan. Rijst werd rond de 14e eeuw voor het eerst geïntroduceerd in Italië. De Italianen begonnen het te verbouwen in de vruchtbare Po vallei, die ideaal was voor de teelt van rijst. 

Niet onbelangrijk: waarom je rijst wil wassen voor het koken.

Maar wat maakt risotto zo populair? 

Door alle eeuwen heen is risotto een onnavolgbare favoriet uit de Italiaanse keuken. Het is het perfecte comfortfood dat in íeder seizoen hartverwarmend is. De solide basis van rijst, boter, bouillon, uit en parmezaanse kaas zijn de perfecte ondergrond voor allerlei smaakvariaties. 

In principe heeft het niet veel nodig – van alleen een basisrecept worden we al intens gelukkig – maar uitgesproken ingrediënten zijn ook heel erg welkom. Van verse tomaten, basilicum en een scheutje steengoede olijfolie tot umami-rijke paddenstoelen en truffels: we willen het allemaal!

Zo maak je goede risotto recepten

Om risotto te maken heb je natuurlijk rijst nodig. Niet zomaar rijst: Arborio is de perfecte soort rijst voor risotto omdat het veel zetmeel bevat en tijdens het koken een mooie, romige textuur krijgt. Andere ingrediënten die vaak worden gebruikt in zijn uien, boter, witte wijn, bouillon en Parmezaanse kaas.

Het belangrijkste is dat je het vocht stapsgewijs toevoegt, je er met je aandacht bij blijft en knapperige, frisse ingrediënten pas op het allerlaatst in de pan doet. Zo krijg je risotto van restaurantkwaliteit én dankzij al dat roeren: een opgeruimd hoofd. 

Zoals je weet zijn de mogelijkheden eindeloos. Dit gerecht leent zich uitstekend voor veel groenten en verse kruiden, maar restjes kun je ook prima verwerken in een bordje risotto. Of je het nu in de winter of in de zomer maakt, met eenvoudige of ingewikkelde ingrediënten, risotto is altijd een goed idee!

Deze lijst vind je vast ook helemaal het einde: 47x Italiaanse recepten zónder pasta in de hoofdrol.

Risotto recepten

basisrecept risotto
In Nederland is dit een voor- of hoofdgerecht. Het hangt af van wat je met het basisrecept doet. Je kunt risotto ook als bijgerecht geven i.p.v. aardappels.
naar recept
gegratineerde pastinaakrisotto met 2 kazen en krokante rozemarijn
Leg, voor wat extra diepte in smaak, nog wat plakjes pancetta tussen de kaas.
naar recept
risotto uit de oven met pastinaak
gerookte risotto met gorgonzola en citroen
Risotto is in Nederland vaak deel van een hoofdgerecht, in plaats van pasta of aardappels. Maar in Italië is risotto een trots, op zichzelf staand gerecht. De uitgesproken smaak van gorgonzola combineert geweldig met zelfgerookte risottorijst!
naar recept
venkel-aspergerisotto
Asperges zijn lekker in een voorjaarssalade, op een pizza of in een shakshuka. En, misschien niet het gerecht waar je als eerst aan denkt: in een risotto. Wij combineren in deze risotto asperge met venkel en Hollandse geitenkaas: lékker! Nog lang niet asperge-moe? Probeer dan eens deze salade van groene asperges met citroen-tijmdressing?
naar recept
venkel_aspergerisotto_goodcook-deliciousmagazine
cannellinirisotto met rucola en saucijs
Deze risotto gevuld met cannellinibonen en saucijs is het ideale comfort food. Deze variant van Janneke Philippi zet je ook nog eens binnen een half uur op tafel. En ja, om een echt lekkere risotto te maken, is heel veel roeren in de pan essentieel. Maar: dat is stiekem best rustgevend!
cannellinirisotto met rucola en saucijs | delicious
kalfswangen met paddenstoelen & venkelrisotto
Op zoek naar een uitdagend gerecht voor het weekend? Dan zit je met deze gebraiseerde kalfswangen helemaal goed. De paddenstoelen en venkelrisotto geven het recept een winterse touch. Aan tafel!
Tip: Maak deze groene-aspergesalade met cranberry's als bijgerecht.
naar recept
kalfswangen met paddenstoelen & venkelrisotto - delicious
risotto met boerenkool, taleggio en citroenpangrattato
Dit noemen we nog eens perfecte winterkost: smeuïge risotto met boerenkool en pittige taleggio. Boerenkool niet meer in het seizoen? Vervang ‘m dan door raapstelen, rucola of veldsla die je er op ’t laatst rauw doorheen roert. De taleggio kan je vervangen door een zachtere kaas zoals mozzarella of zachte brie.
Meer risottorecepten en inspiratie vind je hier.
naar recept
risotto met taleggio, bloemkool en hazelnotenpangrattato
Dit is misschien wel de lekkerste risotto die je in tijden hebt gegeten! Carnarolirijst wordt met vialone nano als de beste soort risottorijst beschouwd. Ze behouden hun vorm en ‘beet’ en hebben een heerlijk romige textuur.
naar recept
risotto met taleggio
risotto met prei en ansjovis
Je herkent het vast: één hap van een fijn bord risotto en je bent gelijk terug in Italië! Deze risotto met prei en ansjovis maak je met visfond. Een flinke schep mascarpone erop en klaar ben je, binnen 30 minuten.
Geef er gestoomde broccoli bij, besprenkeld met notenolie, en strooi er nog wat gehakte hazelnoten overheen. Houd je van uitgesproken smaken? Stop er dan gerust wat meer ansjovis in!
Minder fan van ansjovis, maar wel van spek? Dan is deze risotto met radicchio en gorgonzola iets voor jou.
naar recept
risotto met prei en ansjovis
risotto met garnalen en kokosmelk met korianderpesto
Om te genieten deze risotto met garnalen. Romige risotto, heerlijke garnalen en een smaakvolle korianderpesto erbij. Deze risotto staat ook nog eens binnen 25 min. op tafel!
naar recept
risotto-garnalen-delicious
risotto met radicchio, spek en gorgonzola
Een risotto is altijd goed. Deze versie met radicchio, spek en gorgonzola krijgt een bijzondere twist door de radicchio en gorgonzola. Bonuspunten: hij staat met een halfuur op tafel!
Voor als je geen genoeg kunt krijgen van risotto: de allerlekkerste risottorecepten die iedereen kan maken!
naar recept
risotto met lof, walnotenboter en taleggio
Niks lekkerder dan een bordje smeuïge risotto met walnotenboter en romige kaas. Taleggio is zachte roodschimmelkaas uit Italië, heerlijk als smeltkaas over deze risotto. Te koop bij alle kaaswinkels en sommige supermarkten. Comfortfood pur sang!
Risotto + taleggio + boerenkool: nóg zo’n topcombi!
naar recept
risotto met lof
risotto met zoete aardappel, pancetta, garnalen en dilleroom
Psst… deze risotto met zoete aardappel, pancetta, garnalen en dilleroom is zo lekker, die houd je het liefst voor jezelf. Romig, zout en zoet, deze risotto maakt je dag weer goed.
Serveer het met een frisse salade. Zoals deze knolselderijsalade met spinazie & honingdressing.
naar recept
risotto met garnalen zoete-aardappelrisotto met pancetta
kokkels, mosselen & zeewierrisotto
Deze risotto van Yvette van Boven zit vol met heerlijke ingrediënten van de Ierse kust. Yvette: ‘De Ierse kustlijn is eigenlijk één grote supermarkt waar je gratis en voor niks een maaltje bij elkaar kunt scharrelen’
In Ierland blijven? Probeer dan ook Yvette haar recept voor crumpets.
naar recept
risotto zeewier kokkels mosselen - delicious
risotto met rode ui, gorgonzola en rucola
Risotto koken vergt wat tijd en geduld, maar het eindresultaat is altijd verbluffend lekker. Varieer eindeloos met verschillende ingrediënten, maar maak vanavond eens deze met rode ui, gorgonzola en rucola.
naar recept
risotto
paddenstoelenrisotto met pancetta en waterkers
Roeren, roeren, roeren… Dat is de essentie van risotto! De hete bouillon, verse groenten en parmezaan geven smaak!
Op zoek naar meer inspiratie voor risotto? Hier vind je een fijne lijst met heel veel risottorecepten!
naar recept
paddenstoelenrisotto pancetta waterkers - delicious
risotto met bleekselderij en zeefruit
Heimwee naar de zomer? Met deze lekkere risotto met zeevruchten ben je in een klap terug op dat ene mooie terrasje in Italië.
naar recept
risotto-delicious
risotto met vis en garnalen
Typisch Italiaans, deze romige saffraanrijst met vis, knoflook, erwtjes en garnalen. Saffraan geeft gerechten een mooie oranje-gele kleur. Het aroma van verse saffraan is vrij sterk met een iets bittere, aardse smaak.
Maak ook eens zarzuela, het zusje van paella.
naar recept
risotto vis garnalen-delicious
risotto met cavolo nero en paddenstoelen
Cavolo nero kun je zeker bij de biologische supers krijgen, maar ook bij de meeste gewone supermarkten. Kun je het niet vinden, vervang het dan door kleingesneden boerenkoolblad.
naar recept
risotto cavolo nero
risotto met venkel en gegrilde asperges
Geweldige maaltijden met weinig ingrediënten, die gegarandeerd binnen 30 min. op tafel staan. Dat kan! Deze smeuïge risotto met asperges en venkel bijvoorbeeld. Gril meteen een extra portie asperges voor je lunch de volgende dag. Heerlijk!Je hebt mensen die je ’s nachts wakker mag maken voor risotto. Daarom nóg een recept, met zeevruchten en bleekselderij.
naar recept
venkel-risotto
risotto met prei en mosselen
Janneke Philippi kookt het liefst zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Zo ook met mosselen. Als die op dit moment niet in het seizoen zijn, ga je lekker voor Hollandse garnalen!
naar recept
risotto-mosselen-delicious
Bloemkoolrisotto met Beemster kaaskletskop
Met een goed bord risotto maak je bijna iedereen blij. Hoe dat komt? Simpel: zo’n kom vol met comfort food geeft je een goed gevoel. Deze bloemkoolrisotto met knapperige kaaskletskop van Beemster kaas is perfect om op de bank op te eten. Favoriete serie erbij, een zacht dekentje… Eh, mogen we nog een bord?
naar recept
bloemkoolrijst Beemster
paddenstoelenrisotto met dry aged runderfilet en venkelzaad
Comfort food ten top: deze risotto met plakjes rundvlees en gebakken paddenstoelen. We verrijken ‘m met mascarpone en venkelzaad. Die specerij is een fantastische smaakmaker. Als je de zaadjes even roostert, komt de heerlijke anijsachtige smaak en geur vrij.
Of ga voor onweerstaanbaar vegetarisch: witte bonen met prei en paddenstoelen.
naar recept
paddenstoelenrisotto-delicious
risotto met basilicum en geroosterde groenten
Vandaag gaan we écht voor een vega maal. Geen vlees, veel groenten. En zeg nou zelf: met een risottorecept als dit, wil je toch niet anders? Maak ook deze risottotaartjes met snijbiet!
naar recept
risotto met basilicum en geroosterde groenten - delicious
citroenrisotto met mascarpone en coquilles
Het geheim van een geslaagde risotto zit 'm in het gebruik van bouillon van goede kwaliteit en de mantecatura – de laatste stap die voor die perfecte al dente-textuur zorgt. Lees in dit recept voor citroenrisotto met mascarpone en coquilles hoe je dat thuis fixt.
naar recept
Citroenrisotto met mascarpone en coquilles
risotto met tuinbonen, krab en munt
Risotto met tuinbonen en krab is een Italiaans gerecht van chef-kok Matt Moran. Matt is dol op Italië. Uitgangspunt voor al zijn gerechten: écht goede ingrediënten. Weinig in aantal, maar van superieure kwaliteit.
naar recept
risotto met tuinbonen - delicious
pompoenrisotto met mascarpone en zeewolf
Nu de koudere dagen aanbreken en de dagen steeds korter worden, snakken wij naar warme, romige gerechten. Zoals deze pompoen-mascarponerisotto met zeewolf bijvoorbeeld. Perfect voor de donkere dagen.
naar recept
pompoenrisotto met mascarpone en zeewolf - delicious
roodbaarshaasje met romige saffraanzeekraalrisotto
Dit zalige risotto-gerecht van Janneke Philippi valt onder de categorie: easy en zó vol van smaak. Janneke: ‘Extra feestelijk: deze risotto maak ik ook graag met gegrilde coquilles of grote garnalen in plaats van roodbaars.’
naar recept
roodbaarshaasje met romige saffraanzeekraalrisotto - delicious
quinoa-risotto met paddenstoelen en hazelnotengremolata
Deze glutenvrije quinoa-risotto zit vol gezonde stoffen: plantaardige eiwitten, vitaminen, vezels en mineralen uit quinoa en onverzadigde vetten uit hazelnoten en olijfolie.
naar recept
quinoa-risotto glutenvrij | delicious
risotto verde met gorgonzola dolce
Een bellissimo gerecht, deze risotto verde! Yolanda van der Jagt maakte dit recept voor de hele familie. Een echte topper uit de categorie comfort food.
naar recept
risotto gorgonzola-delicious
boerenkoolrisotto met gerookte paprika en tête de moine
Nu het toch niet écht winter wordt, is het tijd om de ouderwetse boerenkoolstamppot om te toveren in een boerenkoolrisotto. Compleet met gerookte paprika* en tête de moine. Je kunt de paprika roken of roosteren. Veel mensen hebben zo’n rookoventje of rookzak en het geeft het gerecht nét de lift die het nodig heeft.
naar recept
Boerenkoolrisotto-delicious
bierrisotto
Met verschillende ingrediënten pas je risotto makkelijk aan het seizoen aan. En omdat bier in de keuken niet moet onderdoen, gaan we voor deze heerlijke bierrisotto. Smeuïge risotto met knapperige pancetta als topping… Het water loopt ons al in de mond.
naar recept
bierrisotto met pancetta | delicious

Wist je dat risottorijst ook heel lekker is een in dessert? Maak eens risottotaart met pijnboompitten en frambozen!

Bestel ons magazine met recepten uit de Italiaanse winterkeuken nu het nog kan:

risotto met radicchio
CHANTAL ARNTS