ricotta-perentorta

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deze kruidige ricotta-perentorta is licht én glutenvrij. De peren zorgen voor het zoet en een beetje citroen en kaneel geven pit. Wedden dat je er nog een stukje van neemt?

Zin in nog meer goed zoet? Maak deze knapperige appel-spelttaart!

ricotta-perentorta

gebak (12 personen)

500 g griekse 0% yoghurt
1 grote stevige peer (bijv. conference)
rasp en sap van 1 (bio)citroen
650 g ricotta
80 g oersuiker*
2½ el maïzena
1 tl vanille-extract
1 tl gemalen kaneel + extra voor bestrooien
3 eieren
ook nodig: kaasdoek of een schone theedoek, bakpapier, springvorm 22 cm Ø, ingevet

Stap 1
Zet een fijne zeef in een kom en leg er 2 lagen kaasdoek (of een schone theedoek) in. Schep de yoghurt in het midden, vouw het doek met een draai goed dicht. Laat 4 uur in de koelkast uitlekken.

Stap 2
Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed de springvorm met bakpapier.

Stap 3
Halveer de peer. Bewaar 1 helft en schil de andere helft, verwijder het klokhuis en snijd in stukken. Pureer de peerstukken met 2 tl citroensap glad. Mix de ricotta, suiker, maïzena, vanilleextract, kaneel, citroenrasp, 1 el citroensap, de uitgelekte yoghurt en de peerpuree in een keukenmachine glad, schraap het mengsel nu en dan van de wand van de machine terug bij de rest. Voeg een voor een de eieren toe en mix kort tot alles net is gemengd. Schenk alles in de bakvorm.

Stap 4
Halveer de overige peerhelft, verwijder het klokhuis. Snijd de peer in dunne schijfjes en bestrijk ze met citroensap om verkleuren te voorkomen. Leg de peerschijfjes, iets over- lappend, op de taart. Bak de taart 45-50 min. in de voorverwarmde oven of tot hij net gestold is in het midden. Zet de oven uit en laat de taart in de oven, met de deur op een kiertje, 20 min. afkoelen.

Stap 5
Zet de vorm dan op een taartrooster en laat de taart helemaal afkoelen. Laat in ± 3 uur in de koelkast koud worden. Bestrooi met de extra kaneel.

* Oersuiker van suikerriet koop je online of bij de natuurwinkel.

Bereiden ± 25 min. / uitlekken ± 4 uur / oven ± 50 min. / koelen ± 4 uur.

ricotta perentaart - delicious

Meer artikelen