zó maak je polenta

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Polenta is al eeuwen geliefd in Zuid-Europa. Gemalen graan gaat in een koperen pan en wordt lang, héél lang geroerd met een houten stok. Vroeger werd polenta gemaakt van spelt, rogge, gerst, gierst of sorghum (een oud graanras). Het was dé buikvuller voor arme mensen. Sinds de middeleeuwen komen de ingrediënten uit de nieuwe wereld en wordt polenta zoals wij het nu kennen van maïs gemaakt.

Er zijn meerdere soorten en malingen: grove en fijne polenta, polenta taragna met boekweit erdoor en witte polenta van witte maïs. Fijne polenta geeft een zachtere polenta en grove is het meest geschikt voor gestolde polenta, die je met een draad in stukken snijdt en daarna bakt of grilt. Gebruik voor een smeuïge polenta 200 g polenta op 1 liter water, 250 g polenta op 1 liter water voor een half-smeuïge polenta en 300 g polenta op 1 liter water voor een harde polenta. Giet harde polenta op een houten plank om af te koelen en op te stijven. In het traditionele recept wordt geen voorgekookte polenta gebruikt en dat betekent ruim 45 min. zachtjes laten koken onder voortdurend roeren, roeren, roeren over de bodem van de pan.

Neem een ruime pan, want hete polenta bubbelt en er is dus spatgevaar. Het resultaat is geweldig! Eet heerlijk lichte en smeuïge polenta met geroosterde groenten en kruiden, gegrild in een salade of belegd met ham, kaas en ander lekkers. Of eet het in de winter met grove vleessaus of worst.

krokant gebakken procureur- stoof met zachte uiensaus en polenta

hoofdgerecht (6 personen)

6 el boter
800 g uien, in partjes gesneden
stuk procureur van ± 1 kilo, op kamertemperatuur
6 teentjes knoflook, fijngesneden
3 blaadjes laurier
± 1 l runderbouillon (afhankelijk van de grootte van de pan)
3 el worcestershire saus
zwarte peper uit de molen en zeezout

natte polenta
300 ml melk
150 g grove polenta
50 g boter
evt. 100 g parmezaanse kaas
ook nodig: grote zware stoofpan

Stap 1
Gebruik een zware stoofpan waar het vlees mooi in past. Verhit 3 el boter op middelhoog vuur. Voeg de uien toe en bak ze onder af en toe omroeren op laag vuur in 20 min. heel zacht en bruin.

Stap 2
Bestrooi het vlees royaal met zout en peper. Schep de uien uit de pan, voeg nog een klontje boter aan de pan toe en schroei het vlees aan alle kanten op hoger vuur mooi dicht. Voeg de knoflook, laurierblaadjes en de gebakken ui toe en blus de pan af met de bouillon en worcestershiresaus. Breng alles aan de kook, draai dan het vuur heel laag en laat het vlees met de deksel op de pan 3 uur sudderen. Keer het vlees af en toe.

Stap 3
Laat het vlees in de saus afkoelen en een hele nacht staan. Schep, als het vlees gaar is, het stuk procureur met een schuimspaan uit de pan en laat het 1 uur, maar veel langer mag zeker ook, rusten en afkoelen. Snijd het dan met een groot glad mes in 6 plakken. Kook het kookvocht van het vlees in 30-45 minuten tot een dikke saus.

Stap 4
Maak intussen de polenta. Doe de melk met 450 ml water en wat zout in een ruime pan. Zet het vuur half hoog en strooi al roerend de polenta in de pan. Breng al roerend aan de kook en laat op laag vuur ± 35 min. gaarkoken. Roer regelmatig en giet er meer vocht bij als de polenta te dik wordt. Breng op smaak met de boter, zout, peper en eventueel de parmezaanse kaas.

Stap 5
Smelt de rest van de boter in een koekenpan en bak de plakken procureur aan beide kanten in 10 minuten mooi krokant.

Bereiden ± 1 uur en 40 min. / stoven ± 3 uur / afkoelen 1 uur.

PRODUCTIE MINTA NICOLAI TEKST MINTA NICOLAÏ, BAS ROBBEN, TRUDELIES SCHOUTEN, MERIJN TOL FOTOGRAFIE ISTOCK

polenta procureurstoof | delicious