nr.1 foodmagazine

wortels met harissa-citroenyoghurtdip

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Yvette van Boven maakt heerlijke wortels met harissa-citroenyoghurtdip: ‘Worteltjes zijn van zichzelf al erg lekker, maar met yoghurt en iets pikants komt de zoete smaak er nog meer uit. En dat groen, daar kun je perfect een olie van maken, nooit weggooien dus!

Nog meer koken van Yvette? Maak deze salade met perzik, avocado en crushed komkommer!

wortels met harissa-citroenyoghurtdip

bijgerecht of hapje (4 personen) | v

1 bos waspeen met loof
1 el suiker
1 tl gerookt paprikapoeder
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 el olijfolie
125 g yoghurt
½ el harissa*
2 tl (citroen)tijm + extra voor de garnering
½ el fijngehakte schil van 1 ingemaakte citroen of ½ el fijngeraspte (bio)citroenschil + extra voor garnering

voor de wortelgroenpesto-olie
1 handje (± 15 g) loof van de wortels
sap van ½ citroen
75 ml olijfolie
snuf chilivlokken

Stap 1
Snijd het loof 2 cm boven de wortels af en houd apart. Schrob de wortels schoon. Kook de worteltjes 5 min. in een grote pan met gezouten water. Spoel ze af onder koud water of dompel ze onder in een kom ijswater.

Stap 2
Verwarm de grill voor op 200°C.

Stap 3
Meng de suiker, paprikapoeder, komijn en koriander in een kommetje. Laat de wortels uitlekken en dep ze droog met een schone theedoek. Spreid ze uit over een bakblik en besprenkel ze met de olijfolie. Bestrooi ze met het kruidenmengsel en breng op smaak met zout en peper.

Stap 4
Gril 6-8 min. en keer de wortels halverwege. Breng de yoghurt op smaak met zout en peper. Roer de harissa, tijm en ingemaakte citroenschil er in een paar slagen doorheen, zodat je nog slierten rood ziet en de saus niet egaal roze wordt.

Stap 5
Snijd het wortelgroen fijn of maal in een kleine hakmolen fijn. Giet er al draaiend het citroensap en daarna de olijfolie door. Breng op smaak met chilivlokken en zout.

Stap 6
Schep de harissayoghurt op een schaal. Snijd de wortels in de lengte doormidden en snijd dikkere wortels in meer repen. Schik ze naast en op de yoghurt. Druppel de groene pesto-olie erover, bestrooi met tijm en flinters ingemaakte citroen en dien op.

* Harissa is Noord-Afrikaanse, gekruide peperpasta. Je koopt het bij mediterrane winkels en sommige supermarkten.

Bereiden ± 10 min. / grillen ± 8 min.

RECEPTEN, STYLING, ILLUSTRATIES EN BEREIDING YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE OOF VERSCHUREN BEWERKING DOSIA BREWER

wortel harissa - delicious