Bruschetta met burrata – zoetzure, geroosterde witlof en selderijharten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Een bruschetta (of Italiaanse open sandwich) als voorgerecht, antipasti of tussendoortje, is de perfecte manier om van seizoensgroenten te genieten wanneer deze op hun best zijn. “Ik vind het van een portie lef getuigen om gewoon een goed ingrediënt op een broodje als voorgerecht te serveren – wat een fantastische traditie!”

Deze lasagne van Jamie is ook héérlijk!

Bruschetta met burrata – zoetzure, geroosterde witlof en selderijharten

voorgerecht (4 personen) | v

4 stronkjes wit- of roodlof
1 stronk bleekselderij
2 takjes verse rozemarijn
olijfolie
4 sinaasappels
1 el vloeibare honing
1 el rodewijnazijn
4 sneden zuurdesembrood
1 teen knoflook
extra vergine olijfolie
200 g burrata
2 takjes bladpeterselie
naar keuze: ½-1 verse rode chilipeper

Stap 1
Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de stronkjes lof in de lengte.

Stap 2
Maak de bleekselderij schoon, snijd de stelen op 10 cm van de onderkant af en bewaar de rest voor een andere keer. Houd de binnenste gele blaadjes apart. Schil met een dunschiller de onderkant van de stronk en de draadjes van de stelen en snijd hem vervolgens in de lengte in 1 cm dikke reepjes. Leg de lof en bleekselderij in een braadslede. Strooi de afgeriste rozemarijnnaaldjes over de groenten. Sprenkel er een beetje olijfolie over, bestrooi met zeezout en zwarte peper, hussel de groenten door elkaar en bak ze 25 minuten in de oven.

Stap 3
Haal de slede uit de oven en zet hem op hoog vuur. Knijp de sinaasappels erboven uit, sprenkel de honing en azijn erover, voeg een scheut water toe en breng aan de kook. Roer goed en zet de slede nog 10 minuten in de oven, tot het vocht ingekookt en sticky is.

Stap 4
Rooster de sneetjes brood. Snijd de teen knoflook doormidden, wrijf de sneetjes brood met de snijkant in en leg ze op de borden. Besprenkel met een beetje extra vergine olijfolie. Trek de burrata in stukjes en verdeel die erover. Schep de geroosterde witlof en bleekselderij op een hoopje op de sneetjes brood en besprenkel met de intens smakende dressing. Pluk de peterselieblaadjes en strooi ze samen met de apart gehouden gele selderijblaadjes over de bruschetta. Maak voor het serveren naar wens af met een paar dunne ringetjes rode peper.

bereiding ±50 minuten

Jamie Oliver – Jamie kookt Italië
fotografie: David Loftus
© Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018
Kosmos Uitgevers, €29,99
ISBN 9789021569598

Calorieën Vet Verz. Vet Eiwit Koolhyd. Suiker Zout vezels
342 kcal 14,9 g 7,7 g 12,8 g 42,1 g 20,3 g 1,7 g 2 g

Jamie-kookt-Italië-delicious

Bruschetta met burrata | delicious