koffie-amandelcake met steenfruit

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deze koffie-amandelcake met steenfruit is een en al geluk op je bord. Er gaat toch niets boven de combinatie koffie en taart? Mm… Yvette van Boven: ‘Ik maak deze cake het liefst met sappig steenfruit, maar in de herfst is hij ook echt geweldig met rijpe parten peer!’

Meer zoet en koffie? Probeer deze peren met koffie en ricotta eens! 

koffie-amandelcake met steenfruit

 taart (8-10 personen)

kruim
70 g amandelen, fijngehakt tot grof kruim (geen amandelmeel)
80 g lichtbruine basterdsuiker
1 sachet (à ± 1,8 g) oplos-espressopoeder
2 tl korianderzaad, uit de vijzel

cake
200 g boter, op kamertemperatuur + extra
200 g lichtbruine basterdsuiker
4 eieren
100 g zure room
fijne rasp van 1 (bio)citroen
200 g patentbloem
100 g amandelmeel
2 tl bakpoeder
snuf zout
2 sachets (à ± 1,8 g) oplos-espressopoeder
1 el cacaopoeder
4 nectarines of 8 abrikozen, in parten of de abrikozen in helften
ook nodig: springvorm 22 cm Ø, ingevet, bodem bekleed met bakpapier en weer ingevet*

Stap 1
Meng alle ingrediënten voor het kruim door elkaar met een snuf zout. Zet opzij.

Stap 2
Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de boter met de suiker tot een luchtig gladde crème. Klop dan een voor een de  eieren erdoor en dan de zure room en citroenrasp.

Stap 3
Meng de bloem, amandelmeel, bakpoeder en zout goed en spatel door het eierbeslag.

Stap 4
Schep de helft van het beslag nu uit de kom en roer door de andere helft het espressopoeder en de cacao.

Stap 5
Schep om en om wat van de lichte en het donkere beslag in de vorm en strooi na elke schep wat van het kruim erdoor. Bewaar wat voor op de taart.

Stap 6
Snijd met een mes nu door het beslag zodat de twee kleuren beslag mengen en je een gemarmerd effect krijgt. Verdeel de parten of helften steenfruit over de bovenkant van de taart en bestrooi met het laatste kruim.

Stap 7
Bak de cake ± 1 uur en 10 min. of tot een satéprikker erin gestoken er schoon uitkomt. Laat een paar min. afkoelen en verwijder dan de rand, laat de cake verder afkoelen op een rooster. Bestrooi met poedersuiker.

* Kijk hier hoe je heel makkelijk een bakvorm bekleedt met bakpapier.

bereiden ± 35 min. / oven ± 1 uur en 10 min.

RECEPTEN, STYLING, ILLUSTRATIES EN BEREIDING YVETTE VAN BOVEN FOTOGRAFIE OOF VERSCHUREN BEWERKING DOSIA BREWER

koffie-amandelcake - delicious

Meer artikelen

aardappel- bonensalade met geitenyoghurt

  aardappel-bonensalade met geitenyoghurt Aantal 4 | hoofdgerecht | | familietijd | hollands | Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze