gestoofd lamsvlees met pruimen, saffraan en kaneel

Gestoofd lamsvlees met pruimen saffraan en kaneel is écht heerlijk! Alles gaat in een grote braadpan en stooft heel langzaam gaar, waarbij de smaken zich vermengen en er een hemels aroma vrijkomt.

En als toet deze perentaart met kaas en honing! Mm…

gestoofd lamsvlees met  pruimen, saffraan en kaneel

hoofdgerecht (6 personen)

2 el olijfolie
1 kg ontbeende lamsschouder, in blokjes van 3-4 cm
4 grote uien (totaal ± 700 g), in dunne ringen
2 el tomatenpesto
1 el harissa*
2 tl kaneel
2 tl honing
125 ml rode wijn
1 tl granaatappelmelasse*
20 gewelde ontpitte gedroogde pruimen
¼ tl saffraandraadjes, geweekt in 60 ml kokendheet water
bladpeterselie, granaatappelpitten* (naar keuze) en couscous, voor erbij

Verwarm de oven voor tot 150°C.

Verhit de olie in een grote, ovenvaste braadpan op matig vuur. Braad hierin de vleesblokjes in gedeelten (porties van 300-350 g hooguit) rondom goudbruin. Leg ze tot gebruik op een schaal.

Voeg de uienringen toe aan het bakvet in de pan en smoor ze 25 min. zachtjes tot ze gaar zijn en licht kleuren.

Voeg de pesto, harissa, kaneel, honing, rode wijn, granaatappelmelasse, pruimen, saffraan (met weekwater), 350 ml water en wat zout en peper toe. Schenk de uitgelopen jus van de vleesblokjes erbij. Roer tot de honing is opgelost en breng de saus op matig tot hoog vuur aan de kook. Neem de pan van het vuur en schep de vleesblokjes door de saus. Leg een rond passend vel bakpapier op het oppervlak en leg het deksel op de pan. Zet de pan 1½ uur in de oven, schakel dan de oven uit en laat de stoofschotel nog 30-60 min. staan in de afkoelende oven.

Neem uit de oven, verwijder het bakpapier, dep het bovendrijvende vet op met keukenpapier en bestrooi met peterselie. Serveer met couscous, evt. bestrooid met granaatappelpitten.

* Harissa (Noord-Afrikaanse chilipasta) en granaatappelmelasse of -siroop vind je in Mediterrane winkels. Vervang de harissa evt. door sambal oelek. Evt. kun je de granaatappelmelasse door een kneepje citroensap vervangen. Granaatappels zijn vrijwel het hele jaar verkrijgbaar en met name in de herfst en winter in het seizoen. Breek de vrucht open en haal de pitjes tussen de vliesjes uit.

Bereiden ± 50 min./ oven ± 2½ uur

RECEPTEN BELINDA JEFFERY FOTOGRAFIE MARK ROPER STYLING DAVID MORGAN BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

gestoofd lamsvlees met  pruimen