octopus-bonenschotel

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deze rijkgevulde octopus-bonenschotel is het perfecte gerecht om octopus in te verwerken. Proef het vlees regelmatig; zacht als boter is ‘ie het lekkerst. Heb je geen mandoline? Neem dan blokjes pompoen.

Nog meer experimenteren met octopus? Dit zijn onze 3 lievelingsrecepten met pulpo.

octopus-bonenschotel

hoofdgerecht (4 personen)

2 el olijfolie + extra om te besprenkelen
1 kg octopus*, schoongemaakt, tentakels eraan gelaten
1 rode chilipeper, fijngesneden
+ extra fijngesneden peper voor erover
3 tenen knoflook, geperst
800 g tomatenblokjes uit blik (2 blikjes)
700-800 g cannellinibonen** uit blik (2 blikjes), afgespoeld en uitgelekt
35 g jonge spinazieblaadjes
250 g groene kabochapompoen +, geschild en op een mandoline (kookwinkel) in
1 mm dunne plakjes geschaafd
kleine basilicumblaadjes, voor erover

Verhit in een grote pan of wok met deksel waarin de octopus past 1 el olie op matig tot hoog vuur. Schep hierin de octopus met de chilipeper en knoflook 2 min. om tot hij rood kleurt. Schenk er 4 el water bij en breng aan de kook. Stoof de octopus op laag vuur afgedekt gaar in ± 45 min. of langer.

Neem de octopus uit het stoofvocht. Laat afkoelen tot je ‘m kunt vastpakken en wrijf met keukenpapier het dunne vlies er zoveel mogelijk eraf. Snijd de tentakels eraf en snijd de kop in dikke repen. Zet weg tot gebruik.

Voeg de tomaten en bonen toe aan de pan met het stoofvocht en breng aan de kook op hoog vuur. Draai het vuur halfhoog en laat ± 10 min. inkoken onder af en toe omscheppen.

Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de stukken octopus ± 3 min. per kant tot ze licht kleuren en schroeiplekjes krijgen. Houd warm. Voeg de spinazie en pompoen toe aan de bonenschotel en schep om tot ze net gaar zijn. Voeg evt. nog een klein beetje water toe als de saus te dik is. Schep in kommen en verdeel de octopus erover. Besprenkel met wat olie en bestrooi met zout, peper, basilicum en fijngesneden rode peper.

* Bestel octopus tijdig bij de viswinkel.
**Cannellinibonen koop je bij natuurwinkels. Of gebruik witte bonen, die zijn wat kleiner.

Bereiden ± 35 min. / octopus stoven ± 45 min.

RECEPTEN CHARLOTTE BINNS-MCDONALD FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

octopus bonenschotel - delicious