nr.1 foodmagazine

Foodtrend: alcoholvrij bier is hipper dan ooit

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

We drinken steeds vaker bier, maar met mínder alcohol. Het taboe van alcoholvrij bier is eraf: ook dit biertje wordt steeds vaker gezien als hip en sexy. Hoe dat komt? Wij zochten het uit! 

Bier zonder alcohol mag dan decennia lang een slecht imago hebben gehad, die tijd lijkt definitief voorbij. Deze zomer bestellen we massaal, zonder gêne, een alcoholvrij biertje op het terras.

Gezondheid
Hoe dat komt? Dat heeft twee redenen. Aan de ene kant gaan we bewuster om met onze gezondheid, waar aan de andere kant alcoholvrij bier simpelweg een stuk lekkerder is geworden. En vooral dat laatste heeft gezorgd voor een flinke lift in de verkoop van het bier. Wie let op z’n calorie-inname kiest steeds vaker voor een alcoholvrij biertje: een flesje 0.0 bevat gemiddeld zo’n 69 calorieën, terwijl een normaal biertje er al gauw 135 bevat.

Flinke stijging
Uit het meest recente Nationaal Bieronderzoek blijkt zelfs het volgende: we zijn met z’n allen 25 procent meer alcoholvrij bier gaan drinken. Sinds 2010 is de consumptie van bier zonder alcohol zelfs met 285 procent toegenomen.

Maar: hoe wordt alcoholvrij bier eigenlijk gemaakt?
Amstel 0.0 gebruikt een speciaal recept voor hun alcoholvrije bier, waardoor weinig alcohol ontstaat tijdens het brouwen. De rest wordt eruit gehaald door middel van nanofiltratie. Grolsch Stender gooit het over een andere boeg: tijdens het vergistingsproces wordt de gistgroei gestimuleerd en de alcoholische vergisting juist afgeremd. Bavaria 0.0 original gebruikt ook een speciaal recept voor hun alcoholvrije bier, zodat er een minimale hoeveelheid alcohol ontstaat.

Bekijk ook deze video: zó maak je je zelf een kruidige wijnsiroop (of theesiroop): 

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

BRON VOLKSKRANT, GELDERLANDER BEELD ISTOCK

alcoholvrij-bier-delicious