Met deze koude soepen blijf jij gegarandeerd koel deze zomer

Van Franse vichysoise tot Spaanse gazpacho. Vooral in mediterrane landen verstaan ze de kunst van koude soep maken. Soms wordt de soep koud, dus rauw gemaakt, andere soep wordt eerst gekookt en dan gekoeld, zoals groentesoep, pompoen- en tomatensoep.

Laat je ook inspireren door deze 5 koude soeprecepten

koude soep

Vichysoise
De Franse chef Louis Diat maakte zijn eigen versie van de aardappel-preisoep naar een recept van zijn moeder en grootmoeder. Deze warme soep koelden zij met melk op een warme dag. In het Ritz-Carlton in New York waar Diat rond 1919 chef was, serveerde hij met room gebonden soep koud. Een klassieker was geboren. Julia Child betwist dat de soep Frans is, omdat de chef hem in Amerika maakte.

Kholdnyk
Deze koude variant op de meestal warm geserveerde Russische bietensoep (borsjt) is minder bekend. De soep wordt koud bereid van karnemelk, komkommer, lente-ui, dille, bietensap, azijn en gekookte bietjes.

Bulgaarse tarator of Italiaanse minestra di cetrioli alla crema
Beide van komkommer en dille, een gouden combi! In Bulgarije met yoghurt en vaak met walnoten en knoflook erbij. In Italië met room, ui en citroensap. Mét ijsblokjes.

Ajo blanco
Deze bijna witte (blanco) Spaanse soep komt uit Malaga en Granada (Andalusië). Koud bereid van knoflook, amandelen en broodkruim, op smaak gebracht met olijfolie en azijn en geserveerd met druiven, ijsblokjes en soms ook meloen.

Spaanse salmorejo & gazpacho
Beide soepen worden veel in Andalusië gegeten, vooral in Cordoba en Sevilla. De basis van salmorejo bestaat uit tomaat, in gazpacho gaat ook nog komkommer en paprika. Allebei gebonden met verkruimeld brood en op smaak gebracht met knoflook, wijnazijn en olijfolie. Geserveerd met ijsblokjes. De naam komt van het Latijnse caspa (restant, beetje). Een restje brood, groente, wijn, azijn en knoflook hebben Spanjaarden meestal wel in huis. En wij ook!

Probeer deze heerlijke variaties op gazpacho eens. Of: ga voor deze salmorejo met serranoham van Janneke Philippi.

Avocadosoep
Deze romige, groene soep vindt zijn oorsprong in Zuid-Amerika, Mexico en Colombia waar avocado oorspronkelijk vandaan komt. Meestal op basis van zelfgetrokken kippenbouillon. Vaak met room gebonden en goed op smaak gebracht met citroensap, cayennepeper en witte wijn. Momenteel wordt in de superfoodgekte avocado voor allerlei smoothies en ook koude soep ingezet.

Naengmyeon
De gekoelde, friszure bouillon wordt geserveerd met dunne lange noedels van meestal tarwe, zetmeel en boekweit. Verder gaat er aardappel, zoete aardappel, kudzu (Japanse arrowroot, een erwtachtige klimplant), julienne van komkommer, nashipeer, radijspickle, gekookt ei en/of plakjes gekookt vlees in. De soep wordt op smaak gebracht met mosterdolie en azijn, soms ook met zeewier en groene thee. Er zijn veel variaties.

Naengguk
Deze simpele, Koreaanse changuk (Koreaans voor koude soep) wordt gemaakt van gekoeld water, aangezuurd met azijn. Gevuld met wakame (zeewier), komkommer, lente-ui en soms knoflook. Er is nog een variant met kip en sesamzaad en/of sojabonen, voor extra gezondheid.

TEKST DELICIOUS. REDACTIE BEELD ISTOCK

salmorejo-delicious