nr.1 foodmagazine

Zó wordt cider gemaakt (plus hier koop je de allerlekkerste)

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Wie aan cider denkt, ziet al snel de enorme Engelse pints of Normandische groene flessen voor zich. Of koolzuurhoudend appelsap met alcohol én hippe naam van de tap. Maar cider is zoveel meer dan dat.

Cider ziet eruit als een fris biertje en heeft bijna hetzelfde alcoholpercentage. Hoewel cider sterk wint aan populariteit, is het drankje nog lang niet zo populair als bier. En dat is zonde, want cider is hét ultieme zomerdrankje!

In Baskenland viert Mister Kitchen de stoere (eet)cultuur achter de strogele Baskische godendrank sagardoa. Een geweldige cider die fantastisch is om mee te proosten én koken. Lees maar!

Dé ciderregio van Spanje
Baskenland vormt samen met de provincie Asturië dé ciderregio van Spanje. De vruchtbare grond, natuurlijke irrigatie en milde oceaan zorgen voor een ideaal appelklimaat.

Overal vallen appels van schuddende bomen die razendsnel in mandjes belanden. Dit selectieproces gebeurt met de kizkia, een instrument genoemd naar de twee geluiden die het verzamelen maakt.

80 verschillende appelrassen
Er zijn meer dan 80 bekende appelrassen in Baskenland die je voor de sagardoa kan gebruiken. Maar het belangrijkste is de juiste verhouding van zure, zoete en bittere soorten. Die ligt rond de 40-30-30% en zorgt voor de kenmerkende smaak.

Fermentatie
De appels worden vervolgens tot pulp geplet en de pulp wordt geperst of gecentrifugeerd. Dit verrukkelijk verse sap is al een sensatie op zich, maar verdwijnt zo snel mogelijk in houten of stalen vaten voor twee achtereenvolgende fermentaties: de alcoholische en de ‘malolactische’. In zo’n drie maanden tot soms wel drie jaar (!) ontstaat een troebelgele drank met een subtiel alcoholpercentage (4-6%) en een nog subtielere bubbel.

Boers, bitter en droog
De rijke smaak is nog verre van subtiel en kun je het beste omschrijven als boers, bitter, droog en vol fijne zuren. Soms ruiken ze – net als sommige natuurwijn – een beetje ‘stallig’. Tegelijkertijd smaken ze bijzonder fris, eerder naar grapefruit dan appel. Deze uitdagende en doordrinkbare dorstlesser schreeuwt om eten en dát is precies wat Basken zo goed begrijpen… txotx!

Maar… welke cider is het allerlekkerste?
Probeer zeker eens deze tips van de redactie. Tekstredacteur Marion is fan van de Franse ‘Cidre Artisanal de Bretagne’ die je onder andere in deze webshop kunt kopen. “Een heel verfijnde smaak met veel appel.”

Culi redacteur Trudelies koopt altijd de ‘Galotière Poiré Fermier Biologique‘ op de biologische markt in Parijs. “Eenvoudig en héél lekker.”

Culi redacteur Merijn Tol: ‘Bij Appels & Peren haal je je hart op als je van cider houdt. Zowel in hun winkel als in de webshop. Veel soorten Franse cider, maar ook Spaanse, Baskische, Engelse en nu ook Nederlandse cider.’

Gelukkig is de cider ook gewoon in Nederland te koop, in deze webshop. De webshop cidercider.nl is trouwens sowieso een aanrader: hier vind je een enorm assortiment aan heerlijke ciders die je met één druk op de knop in huis haalt.

Cider leent zich ook perfect om mee te koken. Probeer eens een van deze gerechten (klik op de afbeelding voor het recept): 

Filo-sauzenbroodjes met appel en cider
filo-saucijzenbroodjes - delicious

Mosselen met cider

mosselen in cider

TEKST, RECEPTEN & PRODUCTIE MISTER KITCHEN FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING GERECHTEN CYN FERDINANDUS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

MET DANK AAN ASOCIACIÓN DE SIDRA NATUREL DE GIPUZKOA & EUSKADI BASQUE COUNTRY EN LIANNE, YONINA, VITA (ASS.)

cider-delicious