nr.1 foodmagazine

Zelf pizzadeeg maken: de do’s and don’ts op een rij

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Hoe makkelijk pizzadeeg maken ook lijkt, er valt altijd wat te leren. Wil je de basis voor pizzadeeg op Italiaanse wijze perfectioneren, volg dan deze slimme tips. Succes gegarandeerd! 

Maak gelijk deze 6 verrukkelijke pizza’s. 

Het recept

Stel dat je met 4 personen bent, dan wil je 4 x 250 g deeg = 1 kg deeg. Je hebt dan volgens onze berekening 625 g pizzameelnodig (tipo ’00’, w 240 = mediumharde bloem), 375 g water (60%) en 15 g zout (2,5%) en 1,2 g verse gist (0,2%). Bloem voor pizza koop je bij Italiaanse delicatessenwinkels en online. Verse gist is te koop bakkers en mediterrane winkels.

Starten

Begin met het water! Daarin los je de gist op.

speltpizza met aardappels, kruiden en groene tapenade - delicious

speltpizza met aardappels, kruiden en groene tapenade

Een goed en eenvoudig basisrecept voor pizzadeeg is een absolute musthave. Dan kun je experimenteren met al jouw favoriete toppings. Maak meteen vier porties pizzadeeg en vries ze in, dan heb je voor weken op voorraad!
Niet zoveel tijd? Maak dan deze snelle pizza met pepperoni en burrata.

>> naar het recept 

Help! Welk soort bloem?

Zeef de bloem: dan krijg je geen klontjes en wel voldoende lucht in het deeg. Gebruik altijd ongeraffineerde bloem. Die is gezonder en beter, want geraffineerde bloem zorgt voor een glucosebom vol suiker die je omzet in vet! Dat je het weet…

Water

Hoeveel water je toevoegt aan het deeg hangt erg af van de bloem, bij harde bloem voeg je meer water toe. Voor Napolitaanse pizza gebruik je bij voorkeur een mediumharde bloem en 60% water.

En dan… kneden!

Nu ga je kneden. Zout voeg je pas toe als het deeg bijna helemaal gemengd is. Kneed het deeg tot het een compacte, glanzende massa is en volledig loslaat van de zijkanten van je kom. Als je olijfolie wilt toevoegen, doe dit dan als je deeg al gemengd is. Doe het beetje bij beetje, zodat het goed wordt opgenomen. Kneed vooral niet te lang, want dan wordt het deeg te warm en kunnen glutenstructuren verdwijnen, waardoor je deeg onbruikbaar wordt.

snelle pizza met pepperoni en burrata-delicious

snelle pizza met pepperoni en burrata

Iedereen blijft eten van deze snelle pizza die je dankzij de 5 minuten-bodem rapido op tafel zet. Met pepperoni en burrata geef je er die echte Italiaanse smaak aan.
Ook heel lekker: panpizza met pesto en parmaham.

>> naar het recept

Rijzen is belangrijk

Laat het deeg 2 uur rijzen en rusten onder een vochtige doek. Professionele pizzabakkers laten daarna het deeg nóg een keer rijzen: verdeel het deeg in bolletjes en laat onder een vochtige doek nog eens 4-6 uur rijzen/rijpen. Door het rijpen verteer je het deeg beter na het bakken én je krijgt er een lekker luchtige bodem door.

De oven

Tenslotte bak je de pizza in een schone, hete oven, bij voorkeur houtgestookt of anders zo heet mogelijk. Een professionele pizza-oven wordt bijna 500°C, de pizza gaat er dan maar héél kort in.

Wist je dat je pitabroodjes ook prima als pizzabodem kun gebruiken?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Productie en tekst: Merijn Tol. Beeld: iStock

merijn ontdekt uien - delicious
Kom je naar de delicious. academy?

Tijdens de masterclasses in onze online academy leer je koken van de besten. Culinaire experts geven hun tips & tricks tijdens exclusieve online sessies onder leiding van de delicious. redactie.

Benieuwd naar het programma? Klik snel door, kies jouw favoriete masterclass & reserveer direct!

pizzadeeg do's & dont's- delicious