wijntips van vinologe Ellen: de perfecte rode wijnen voor bij de BBQ

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ellen Dekkers is al meer dan 20 jaar vinoloog. Je kunt dus wel stellen dat ze álles weet over wijn en druivenrassen.

Elke maand schrijft Ellen in delicious. over de lekkerste wijnen, bijzondere wijnadressen en sublieme spijscombinaties. Welke rode wijn bij de bbq past weet Ellen als de beste. Of er nou steak of vis op de bbq gaat, Ellen heeft voor elk bbq-type een tip!

Bij mezze en salades
ROOD Duitsland, Württemberg, Trollinger Steinwiege trocken, Weingut Schnaitmann 2014, € 9,95 dewijntherapeut.nl
TEMPERATUUR 12°C
GLAS Niet te groot, tulpvormig.
LEKKER BIJ Salades, groente, mezze, charcuterie, pizza.
INSPIRATIE portebello’s met ovenfriet, salade met peer en geitenkaas, aardappelsalade met little gem, boerenkip en za’atardressing.

SMAAKT ALS Trollinger is de huisdruif van het Duitse Württemberg. De transparante granaatappelkleur verraadt zijn lichtvoetigheid. Frisheid voert de boventoon. Vrolijke framboos, frisse kers, bosaardbei plus een brutaal bittertje. Droog van stijl met een nette 12% alcohol. Vederlicht maar toch gastronomisch! Wel koelen deze trol!

Bij steak en kaas
ROOD Portugal, Douro, Lello 2014, € 5,49 Plus
TEMPERATUUR 14°C
GLAS Medium, iets taps toelopend (type bordeaux).
LEKKER BIJ Gegrild en gekruid vlees van de barbecue, gerijpte harde kaas.
INSPIRATIE  franse biefsalade met courgette en roquefort , salade met freekeh, biefstuk en geitenkaas.

SMAAKT ALS Serieus Dourorood, kruidig, met donker kersenfruit, rijpe tannine en vanille-aroma’s door rijping op Frans eikenhout. Douro-wijn is de droge familie van port, zeg maar. Een typische blendwijn van verschillende rassen, afkomstig van terraswijngaarden.
De druiven rijpen als de beste en barsten van de smaak. Het lekkerste van Lello is zijn frisheid, het leukste is de prijs.

Bij entrecote en aubergine
ROOD Vin de France, L’eperon, Château Pech Redon 2014, € 13,95 vinoblesse.nl
TEMPERATUUR 14°C
GLAS Medium, iets taps toelopend.
LEKKER BIJ Sappig vlees, gegrilde of geroosterde aubergine met mediterrane kruiden.
INSPIRATIE entrecote met gemengde tomatensalade, aubergine-rucolasalade met kruidenricotta.

SMAAKT ALS Totaal zen deze wijn! Het liefst had ik alles opgekocht, maar ik gun anderen ook deze speciale cuvée van Pech Redon, très limitée. Van 100% gezonde carignan-(bio)druiven, de oudste (50 jaar) uit de Languedoc. Sappig met donker cassis- en bramenfruit. Geen hout, romig van het rijpe fruit, kruidig door de omgeving en levendig door de superzuren. En geen punt, die 14% alcohol.

Bij gegrilde vis en salade 
ROOD Alsace, pinot noir, Domaine Bruno Sorg 2014, € 14,65 wijnvriend.com / e-cru.nl / wijnhuisdetaander.nl
TEMPERATUUR 12°C
GLAS Medium tulpvormig.
LEKKER BIJ Salades, gegrilde vis, geroosterde bietjes, rosbief.
INSPIRATIE biet met hangop en waterkers, pijlinktvis met chili-limoenolie, scheermessen van de bbq.

SMAAKT ALS Als je ooit wilde zoete aardbeien hebt geproefd, weet je hoe deze pinot noir van Bruno Sorg smaakt. Je zou hem zo bij de beste 20 willen scharen. Hij is de enige die zijn wijngaarden naar terrasbouw heeft omgezet. Een juweel! Zijdezacht, fris, rond en heel elegant. De perfecte wijn voor een perfect moment, en dat moment kan zomaar spontaan komen bij een doordeweekse, zonnige lunch.

PRODUCTIE EN TEKST ELLEN DEKKERS FOTOGRAFIE DANIQUE VAN KESTEREN (PORTRET)

bbq wijn