lekker vet: dit is het verschil tussen boter, margarine, olie & ghee

Een goed stuk vlees gebakken in roomboter, brood gedipt in olijfolie of een curry met ghee: vet heb je nodig én geeft je gerecht smaak. Boter, olie, margarine, geklaarde boter, waar bak jij in?

Probeer ook één van deze verrassende kruidenboters.

Boter

Heeft veel smaak, maar brandt makkelijk aan. Zorg dat je het vuur niet te hoog zet. Verhit de pan eerst op hoog vuur. Controleer of de pan heet genoeg is door er enkele druppels water in te doen. Als de druppels ‘dansen’ is de pan heet genoeg. Temper het vuur naar halfhoog en doe dan pas de boter in de pan. Laat boter smelten en uitschuimen tot hij licht kleurt.

Margarine of vloeibare bakboter

Margarine en vloeibare bakboter worden verrijkt met vitaminen A + D, die in boter van nature aanwezig zijn. Deze vetten hebben een hoger verbrandingspunt dan boter, maar je mist die lekkere rijke botersmaak.

Olie

Olie heeft een hoger verbrandingspunt dan boter. De pan kan dus heter worden zonder dat het vet verbrandt en zo schroeit vlees makkelijk dicht. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van olie en boter: olie voor dichtschroeien op hoge temperatuur en boter voor de smaak. Vooral van arachide- en rijstolie is het verbrandingspunt hoger. In die oliesoorten kun je ook frituren. Ook in kokosolie kun je frituren, als is dat een stuk duurder.

Geklaarde boter of ghee

Zuiver botervet waar de eiwitten en andere vaste bestanddelen als zout door verhitting zijn uitgefilterd. Geklaarde boter kan zeer hoge temperaturen aan en spat bij verhitting niet, het is lang houdbaar en geeft een lekkere botersmaak aan saus of vlees.

Bron: Marcus Polman (Handboek voor de perfecte steak) & Katinka Huiskamp

olie - delicious