nr.1 foodmagazine

foodtrend: wat printen we vanavond?

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Stel je voor dat je eten kunt printen, in de vorm, kleur en met ingrediënten die je zelf kiest, dan is the sky the limit… Bij TNO onderzoekt Daniël van der Linden samen met zijn technologieteam de mogelijkheden. Er is zeker toekomst!

Als we deze luchtige chocomousse toch nú zouden kunnen printen… 

Daniël van der Linden, business developer bij TNO, is sinds 7 jaar bezig met het 3D printen van voeding. Hij studeerde luchten ruimtevaart en is toevallig in dit vak gerold. Daniël werkte al jong bij de onderzoeksafdeling printen van TNO. Waarom hij zich bezig houdt met het onderzoeken van printen van voeding? “Omdat de wereldbevolking toeneemt en er steeds meer vraag is naar verantwoorde voeding voor iedereen. Nieuwe technologische oplossingen kunnen hierbij helpen”, aldus Daniël. Wij interviewden Daniël over deze bijzondere ontwikkeling.

Lokale mini-fabriek
“3D printen is al meer dan 20 jaar oud. Je kunt een 3Dprinter zien als een lokale mini-fabriek waarmee je een object maakt – in dit geval eten – dat direct vanuit een computerdesign laag voor laag wordt opgebouwd door middel van print of met lasers. Het verbindt ingrediënten die er als poeder of pasta ingaan. De werkwijze is afhankelijk van het eindproduct: moet het direct eetbaar zijn of wordt het nog gekookt of afgebakken.”

Vers en gezond eten, ter plekke geprint
“Door 3D printen kun je voeding compleet herformuleren en het biedt eindeloos veel mogelijkheden. Het opent de weg naar voeding die aansluit op wat iemand nodig heeft, op iemands eigen smaak of dieet. Gemak speelt ook mee; vers en gezond eten op het juiste moment, snel en ter plekke geprint. Nieuwe, andere ingrediënten als insecten, algen, zeewier en lupine die niet aantrekkelijk ogen of smaken, kunnen worden ingezet als alternatieve ingrediënten voor gezondheid én het milieu.”

En hoe zit het dan met de beleving?
“Je kunt heel veel 3D printen, maar eten is ook beleving. Een machine denkt en proeft niet en dat is maar goed ook. Ik zie op korte termijn wel veel mogelijkheden voor diëten in ziekenhuiskeukens en opmaak van borden in restaurants. Het uiteindelijke doel is ontworpen eten, waarvoor je een cartridge koopt. Bijvoorbeeld een mix van tomaat, kikkererwten en kruiden. Na de vorm is de nieuwe uitdaging smaak, geur, structuur, knisperigheid of sappigheid. Als de ontwikkelingen zo doorgaan, kan dat later ook met de 3D-printer.”

Handig voor astronauten
“Met een voorraad poeders kunnen bijvoorbeeld astronauten een menu of deel van een maaltijd printen. Dat is al snel beter dan maanden lang tubes leegsabbelen. Dat geldt überhaupt voor afgelegen plekken en bijvoorbeeld ook in ontwikkelingslanden kan het ter plekke printen met beschikbare ingrediënten en toevoeging van voedingssupplementen cruciaal zijn. Ook dementerenden in verzorgingshuizen, die vaak problemen hebben met eten, kunnen een doelgroep worden.

Bewoners kunnen via iconen aangeven wat ze willen eten en dat onder begeleiding printen. Misschien heb je zelf al geprint eten gegeten in de vorm van pasta of kant-en-klare pannenkoeken. En wie heeft het nog over ronde pannenkoeken? Je kunt ze in elke vorm printen, dus met pasen met hazenoren… Ik verwacht dat snacks als eerste experiment geprint gaan worden. Je kunt nu al geprint snoep bestellen met een selfie als uitgangspunt.”

Vervangt de 3D printer straks ons fornuis?
“In professionele foodservice heeft 3D printen nu al toegevoegde waarde en toekomst, op de lange termijn ook thuis. Printen zal koken niet vervangen, maar de jonge generatie vindt de 3D printer al op school. Er is nog veel nieuwe technologie nodig om met 3D foodprint te kunnen voorzien in aantrekkelijke en diverse voeding. Voor consumenten die leven in een 24-uurseconomie met 6 of 7 eetmomenten in plaats van 3 maaltijden per dag, kan het heel efficiënt werken. Het heeft ook met aanbod te maken. Appels zijn er in overvloed, die ga je niet printen, maar als iets schaars en heel duur wordt, zoals vlees, kan 3D printen nieuwe mogelijkheden bieden voor vleesvervangers.”

Moet 3D nog zijn plek verdienen?
Daniël: “De ontwikkeling gaat snel. Geprint eten is ideaal voor mensen die bijvoorbeeld geen suiker of zout mogen eten. Of meer vezels en eiwitten nodig hebben. Voor mensen met allergieën. 3D foodprinten betekent een revolutie in de logistiek van de voedingsindustrie en draagt bij aan duurzame voedingsproductie. En het biedt mogelijkheden voeding gezonder en sneller samen te stellen en nieuwe verantwoorde producten precies op maat te ontwerpen.

TEKST LAURA VAN HEUSDEN FOTOGRAFIE TEAM TNO BEELD ISTOCK

Cover_DLC202008_website
De zomer op je bord!

Steek de barbecue maar aan, haal een joekel van een watermeloen in huis & ga op zoek naar de lekkerste piepers voor nieuwe salades, want deze maand staan in delicious. 52 zomerrecepten.

Heb je ‘m in huis? Deel het met ons op Instagram en gebruik #deliciousmoment.

foodtrend-etenprinten