20x de lekkerste smaakmakers uit de Aziatische keuken

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De Aziatische keuken staat bekend om z’n bijzondere smaakmakers. Hoewel de basisingrediënten bestaan uit rijst, verse groenten, vlees, vis en tofu zijn voor het echte werk oosterse smaakmakers essentieel.

Veel ingrediënten koop je in de supermarkt. Zoek je iets speciaals? Ga dan naar de toko of Aziatische supermarkt.

5x Koreaanse smaakmakers

Gochujang: Rode, gefermenteerde chilipasta met pittige, aardse smaak. Het is de belangrijkste smaakmaker in de beroemde Koreaanse bibimbap (rijst met rundvlees).

Doenjang: Een gefermenteerde sojabonenpasta die een beetje op de Japanse miso lijkt. Het is iets grover van structuur en heeft een meer zoute, uitgesproken smaak. Een klein beetje voegt al heel veel smaak toe aan een gerecht.

Gochugaru: Zongedroogde Koreaanse chilivlokken met een iets rokerige smaak. De pittigheid varieert van medium tot heet.

Geroosterde sesamolie: Sesamolie van geroosterd sesamzaad met een diepe notige smaak. Om in te bakken of gerechten mee af te maken.

Kimchi: Gefermenteerde pittige Chinese kool die wordt gebruikt als spicy bijgerecht of om mee te koken.

5x Thaise smaakmakers

Nam pla of vissaus: Gefermenteerde, dunne saus. Meestal gemaakt van ansjovis of inktvis. Om gerechten extra smaak en een zout accent te geven.

Currypasta: Veel Thaise gerechten hebben een currypasta als basis. Ingrediënten in veel pasta’s zijn gember, laos, ui, koriander, komijn, hete pepers, garnalenpasta, citroengras en limoen. Het meest populair zijn rode, groene en gele currypasta. De rode zijn meestal het heetst, de groene zoeter en de gele romiger en zoeter.

Tamarindepasta: Het iets zure vruchtvlees uit de tamarindepeul zorgt voor frisheid in veel Thaise – éb Indonesische gerechten.

Nam tan pip of palmsuiker: Lichtbruine suiker, gewonnen uit palmsap, in een blok en geraspt te koop. Het heeft qua smaak iets van karamel. Palmsuiker wordt toegevoegd aan curry’s en noedelgerechten voor een bijzondere zoete smaak.

Kapi: Garnalenpasta die wordt gemaakt van gefermenteerde, gezouten garnalen en een diepere zoute smaak geeft aan veel Thais eten.

5x Chinese smaakmakers

Sojasaus: In China wordt lichte sojasaus gebruikt voor dipsauzen en om een lichte sojasmaak aan gerechten te geven. Deze saus is dunner en zouter dan de donkere sojasaus. Donkere sojasaus wordt langer gerijpt en heeft een diepere, karamelachtige smaak. Het wordt gebruikt om bijvoorbeeld roerbakgerechten op smaak te brengen en als marinade.

Vijfkruidenpoeder: Een aromatische specerijenmix. Iedere Chinese kok heeft zijn eigen mix, meestal met steranijs, kruidnagel, kaneel, Szechuan peper en venkelzaad. Vijfkruidenpoeder wordt vaak gebruikt om vlees mee in te wrijven voor het bakken.

Zwarte boontjes: Gefermenteerde zwarte sojabonen, om gerechten een iets zoute en bittere smaak te geven. Ma pu tofu is zo’n gerecht waarin zwarte boontjes onmisbaar zijn.

Shoahsing: Rijstwijn met een prachtige, gouden kleur en een iets zoete, notige smaak. Om gerechten af te maken en in marinades.

Oestersaus: Een dikke saus gemaakt op basis van oesteressence. Het geeft een zilte, zoete smaak aan gerechten.

5x Japanse smaakmakers

Sojasaus: Japanse sojasauzen zijn wat zoeter dan Chinese, omdat er ook tarwe in wordt gebruikt. Er zijn lichtere en donkere varianten. De lichte soorten gaan in gerechten die om een subtielere smaak vragen. De donkere, zorgen voor een uitgesproken diepe smaak.

Miso: Een gefermenteerde, zoetige pasta die wordt gemaakt op basis van sojabonen, rijst en gerst. Witte miso is het zachtst van smaak. Gele miso wordt langer gefermenteerd en heeft een sterkere smaak. Rode miso is nog langer gefermenteerd en heeft de sterkste smaak.

Dashi: Een ‘bouillon’ die wordt getrokken van onder meer gedroogde vis en kombu (een soort zeewier). Het is de basis van veel Japanse soep en saus. Ook te koop in poedervorm.

Mirin: Zoetige rijstwijn die vaak in marinades gaat en om gebakken vis of vlees een extra smaakboost te geven.

Rijstazijn: Milde, witte azijn die wordt gebruikt in dressings, marinades en om aan bijvoorbeeld sushirijst smaak te geven.

aziatische omelet