nr.1 foodmagazine

speculaasdeeg voor gevulde speculaas

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Gevulde speculaas is een heerlijk kruidige verwennerij. Het is vooral in de decembermaand overal verkrijgbaar, maar speculaasdeeg zelf maken is makkelijk en nóg lekkerder. Extra fijn: kun je het mooi het hele jaar door eten! 

Bekijk hier de stap-voor-stap video om zelf spijs te maken.

speculaasdeeg voor gevulde speculaas

gebak (8-12 personen)

110 g zachte boter
150 g lichtbruine basterdsuiker
50 ml karnemelk
250 g bloem, gezeefd + extra voor bestuiven
10 g bakpoeder
10 g kaneelpoeder
5 g nootmuskaatpoeder
3 g kruidnagelpoeder
5 g gemberpoeder
flinke snuf witte peper
½ ei losgeklopt
1 portie spijs (bijvoorbeeld volgens dit basisrecept)
amandelen, hazelnoten of pompoenpitten om te versieren
ook nodig: bakblik van 20  x 20 cm, ingevet en bodem met bakpapier bekleed

Stap 1
Doe boter, suiker en een snufje zout in een kom en klop romig met de mixer. Voeg de karnemelk,
 helft van het ei, bloem, bakpoeder en alle specerijen toe en kneed tot een deeg. Maak er een bal van en druk plat. Laat verpakt in plasticfolie minstens 1 uur maar liever 1 nacht in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg rust, hoe beter de smaak wordt.

Stap 2
Verwarm de oven voor op 180°C. Rol
van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak of tussen 2 vellen bakpapier uit tot een lap van ± 25 x 25 cm en bekleed er de bodem en de zijkanten van het bakblik mee.

Stap 3
Klop het ei los en houd een klein beetje apart om te bestrijken. Meng de spijs met de rest van het ei en een klein beetje water tot een glad en zacht mengsel.

Stap 4
V
erdeel over de speculaasbodem. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 20 x 20 cm en bedek de bovenkant ermee. Bestrijk met het ei en versier met de noten of zaden.

Bak in 35- 40 min. in het midden van de oven gaar. Laat iets afkoelen, neem uit de vorm, laat verder afkoelen op een rek en snijd in stukken. 

Bereiden ± 15 min. / rusten 1 uur tot 1 nacht/ oven ± 40 min

RECEPT EN BEREIDING DOSIA BREWER 

speculaasdeeg spijs | delicious