zoete-aardappelkoekjes met chorizo

Old school aardappel- en groentekoekjes worden helemaal new school na een upgrade. Lekker bij brunch, lunch of ’s avonds. Probeer deze zoete-aardappelkoekjes met komijn en chili eens: het ideale hapje of perfecte voedzame lunch. 

Deze ricottakoekjes met spinazie wíl je ook proberen!

zoete-aardappelkoekjes

hapje of lunchgerecht (± 10 stuks) | v

1 bol knoflook
6 el olijfolie
500 g zoete aardappels, geschild en geraspt
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen korianderzaad
1 tl chilivlokken
100 g gemalen amandelen
2 eieren
140 g tahini
sap van 1 citroen + citroenpartjes voor erbij
200 g chorizoworst, zonder vel, verbrokkeld tot grof kruim
geroosterd amandelschaafsel, amarantblaadjes* en radijscress, voor garnering

Verwarm de oven voor op 200ºC. Zet het bolletje knoflook op een vel aluminiumfolie en besprenkel met 1 el olie. Omwikkel de knoflook met folie en rooster hem 1 uur tot hij heel zacht is. Laat afkoelen en druk de knoflook uit de vliesjes boven een kleine kom. Meng in een kom de geraspte aardappel met de specerijen, gemalen amandelen, eieren en wat zout en peper. Vorm van het aardappelmengsel ± 10 balletjes.

Verhit de rest van de olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Leg er een paar aardappelkoekjes in, plet ze licht met een spatel tot ze ± 10 cm Ø zijn. Bak ze in 3 min. per kant goudbruin – keer ze voorzichtig – en laat uitlekken op keukenpapier. Houd ze warm terwijl je de de rest van de koekjes bakt. Voeg daarbij steeds een beetje olie toe aan de pan.

Mix intussen in een keukenmachine de knoflookpulp met de tahini, het citroensap en 4 el ijskoud water tot een dikke, glanzende dressing. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep de chorizo 5 min. om in een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur tot hij knapperig is.

Serveer de aardappelkoekjes bestrooid met de chorizo, het amandelschaafsel, de amarantblaadjes en radijscress. Geef de knoflookdressing en de citroenpartjes erbij.

* Amarantblaadjes zijn lastig te krijgen, gebruik evt. blad van rode melde, rode basilicum of bietenblad.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 1 uur.

RECEPTEN PHOEBE WOOD FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING ROOS VOLKERS

groentekoekjes - delicious