kisir met kikkererwten en halloumi

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Janneke Philippi kookt lekker voor warme dagen: fijne salades met inspiratie uit de Mediterrannée.

De basis voor haar salades zijn rijst, bulgur, bonen of kikkererwten. Met veel groenten als geroosterde paprika, gebakken courgette en gegrilde haricots verts. En smaakmakers als sumak, harissa, komijn, za’atar, veel verse kruiden, chorizo, olijven, gerookt paprikapoeder en oregano. En als altijd bij Janneke is alles eenvoudig te maken.

Probeer ook eens deze Italiaanse bonensalade met tonijn en pistachenoten

kisir met kikkererwten en halloumi

voorgerecht (4 personen) v

4 el milde olijfolie
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
70 g tomatenpuree (1 blikje)
el gemalen komijn
300 g fijne bulgur*
2 el pijnboompitten
3 el extra vierge olijfolie
3 trostomaten
1 blikje kikkererwten (uitgelekt 225 g)
sap en rasp van 1 (bio)limoen
blad van 2 bossen koriander, munt en/of
platte peterselie, fijngesneden
225 g halloumi*, in blokjes
chilivlokken met molen

Verhit in een koekenpan 2 el milde olijfolie. Fruit de ui en knoflook 2 min. Schep de tomatenpuree en komijn erdoor en bak 1 min. zachtjes mee.

Schep de bulgur erdoor. Schenk 400 ml heet water erbij en leg een deksel op de pan. Neem de pan van het vuur en laat afgedekt 10 min. wellen. Rooster intussen in een droge koekenpan de pijnboompitten en schud op een bord. Snijd de tomaten in kwarten, snijd de zaadlijsten eruit en dan in blokjes.

Roer de bulgur met een vork los. Schep de tomaat, kikkererwten en pijnboompitten door de bulgur. Voeg de extra vergine olijfolie, het sap en de rasp van de limoen en naar smaak verse kruiden erdoor. Bewaar de salade tot serveren, evt. afgedekt, in de koelkast.

Verhit de laatste 2 el milde olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de halloumi goudbruin in 3-4 min. Schep de halloumi door de kisir en breng op smaak met zout en chilipeper.

Serveer de salade meteen, als de halloumi nog warm en zacht is.

* Bulgur is er grof en fijn, te koop bij mediterrane winkels. Gebruik voor deze kisir de fijne soort. Vervang halloumi evt. door tofoe of kies voor de meer uitgesproken smaak van feta.

Feta hoef je niet te bakken en kun je vlak voor het serveren over je salade verdelen.

Bereiden ± 25 min. / afkoelen ± 1 uur.

Tips van Janneke Philippi: 
In mediterrane salades gaan meestal veel verse kruiden. De grootte van een bos koriander of peterselie verschilt per leverancier. Bij mediterrane winkels kun je grote bossen verse kruiden kopen. Voeg naar smaak kruiden toe aan de kisir. De korianderstelen kun je ook gebruiken, die zijn niet hard en vezelig. No waste dus!

Andere bonen
Je kunt in deze salade natuurlijk ook allerlei andere bonen doen: witte, bruine, kievits- of oogbonen, nierbonen of flageolets.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

kisir-rijstsalade-delicious

Meer artikelen

aardappel- bonensalade met geitenyoghurt

  aardappel-bonensalade met geitenyoghurt Aantal 4 | hoofdgerecht | | familietijd | hollands | Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze