nr.1 foodmagazine

Alles over bieten: van kweken & bewaren tot klaarmaken

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Het oog wil natuurlijk ook wat en bieten zien er van binnen prachtig uit! Maar hoe kweek je bieten eigenlijk en hoe bewaar je ze? Wij helpen een handje met deze bietenweetjes. 

Aan de slag met bieten? Probeer deze bietensalade met haring eens

Kweek ze zelf 
Heb je redelijk vruchtbare tuingrond? Zaai verschillende kleuren biet en je zult versteld staan. Niets lekkerder dan bietjes uit eigen tuin. Zaad voor verschillende soorten bietjes o.m. bij Vreeken’s Zaden, de Bolster en De Nieuwe Tuin (België).

Kies je ras 
De meeste bietenrassen zijn diep wijnrood vanbuiten en donkerrood vanbinnen. Kies stevige bietjes die relatief zwaar aanvoelen; zit er loof aan, dan moet dat er fris en groen uitzien.

Bewaar droog & koel 
Spoel of veeg de bietjes af, laat ze goed drogen en leg ze in papier in de groentela van de koelkast. Zo kun je de bieten 2 weken bewaren. Het loof is korter houdbaar; je kunt het stomen of roerbakken. Lekker bij de pasta!

Kook & stoom 
Laat bij verse jonge bieten 5 cm loof zitten. Als je het loof er helemaal af snijdt en de bieten zo kookt, loopt heel veel van het rode vocht in het water en raken de bieten veel smaak en voedingsstoffen kwijt. Stomen is de beste manier om zoveel mogelijk smaak- en voedingsstoffen te behouden. Grote, verse bieten gaar je in ± 30-35 min. Bewaarbieten- in de winter te koop, zonder loof – vragen meer tijd. Zitten er aan een bos verschillende grootte bietjes, gaar dan eerst de grootste en voeg de kleinere daarna toe.

Pellen 
Trek keukenhandschoenen aan als je geen rode vinger wilt krijgen.

Extra mooi
Bij groentewinkels, op de boerenmarkt en bij landwinkels vind je ook goudgele burpies golden, rood-witte chioggia en soms ook witte bieten. Deze anders gekleurde bietjes behouden hun kleur minder goed tijdens het koken, vooral de mooie ringen van de chioggia verdwijnen deels.

Rauw 
Stevige, verse bietjes zijn rauw ook lekker. Geraspt door een salade met andere groenten, maar ook door gekookte granen of rijst. Snijd plakjes altijd flinterdun op een mandoline!

Intens van kleur 
Rasp gekookte bieten fijn en duw het vocht er door een kaasdoek uit en vang op. Dit geconcentreerde rozerode bietensap kun je door je zelfgemaakte pasta of gnocchi doen voor een mooie roze kleur, daar kun je pasta of rijst een dieproze kleur mee geven.

TEKST TRUDELIES SCHOUTEN

bieten