Er bestaat nu wijn met daarin een natuurlijke variant op sulfiet

Allergisch voor de sulfieten in wijn? Of eet en drink je het liefst zo puur mogelijk en wil je daarom liever geen sulfiet binnenkrijgen? Wetenschappers van de HAS Den Bosch hebben samen met Natural4Sure (een bedrijf dat natuurlijke ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie ontwikkeld) een natuurlijke variant op dit chemische goedje ontwikkeld.

SURE bestaat uit een mengsel van verschillende kruiden en citroenmelisse. Volgens Ferencz Deli, bedrijfseigenaar van Natural4Sure, heeft dit geen negatieve invloed op de smaak van de wijn en blijft de drank zeker een jaar houdbaar.

eerder onderzoek

In de jaren ’70 werd al eerder onderzoek gedaan naar een natuurlijke vervanger van sulfieten, maar dat liep op niets uit. De research voor SURE heeft ook een tijd geduurd: wel 10 jaar. Duurt even, maar dan heb je ook wat!

wat zijn sulfieten?

Sulfieten worden gebruikt om producten zoals wijn of chips langer houdbaar te maken. Ook zorgt deze stof voor het behouden van een mooie kleur. Sommige mensen krijgen allergische reacties zoals uitslag of kortademigheid van sulfieten. En die flinke hoofdpijn na het drinken van een paar glazen goede wijn? Dat zou ook met sulfiet te maken kunnen hebben.

witte wijn

Deli gaat zich met SURE eerst richten op witte wijn, want die verkleurt het snelst. Als het goed is start in de zomer de verkoop van de flessen in een webshop. Die kosten, schrik niet, €29,95 per stuk, maar de verwachting is dat deze prijs na twee jaar flink gaat dalen. De prijs ligt zo hoog omdat het productieproces heel veel geld heeft gekost, en dat moet natuurlijk terugverdiend worden.

Ook wil Deli zijn natuurlijke product verkopen aan producten van koekjes en chips. Hij heeft tenslotte wereldwijd patent op zijn extract.

Bron: NU.nl. , sprout.nl

Witte wijn