Alles wat je wil weten over hangcultuurmosselen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Alleen mosselen eten als de ‘R’ in de maand zit? Die tijd is allang voorbij! En met de komst van hangcultuurmosselen kunnen we zelfs in de lente al van de overheerlijke schelpen uit Zeeland genieten.

Lees ook Bart’s do’s en dont’s bij het bereiden van mosselen.

Lees hier alles wat je moet weten over de echte Zeeuwse hangmossel die nu vól in het seizoen en ruim verkrijgbaar is in de supermarkt en viswinkel.

De Zeeuwse kust, de Zeeuwse kust
Wij kijken elk jaar uit naar het moment dat aan de gevel van elk eetcafé weer een vlaggetje met een grote zwarte pan mosselen wappert. In Nederland worden mosselen al eeuwenlang gegeten, ze zijn de grote trots van het zilte, Zeeuwse land en worden niet voor niets met veel lof bezongen in de liederen van Bløf.

Bodemcultuurmosselen versus hangcultuurmosselen: zó zit het
Bodemcultuurmosselen ‘zoals wij ze kennen’ – dikke zwarte schelp, lichtoranje vlees – zijn in het seizoen van juli tot en met januari. Hangcultuurmosselen zijn er nu al, vroeg in juni. Hoe zit dat precies? Hangcultuurmosselen worden gekweekt aan touwen die vlak onder het wateroppervlak hangen. Dit in tegenstelling tot bodemcultuurmosselen die gewoon los op de zandbodem liggen.

Dicht onder het wateroppervlak is het voedselaanbod rijker dan op de bodem. De hangcultuurmosselen kunnen dus beter aan voedsel komen dan bodemcultuurmosselen en zijn daardoor al vroeg in het seizoen volgroeid. Daarom kunnen we nu al van echte Zeeuwse mosselen genieten!

Zeker Zeeuws keurmerk
De allerlekkerste mosselen – hang én bodem – komen natuurlijk uit Zeeland. Echte Zeeuwse mosselen kun je herkennen aan het Zeker Zeeuws keurmerk. Dat zijn mosselen die gegarandeerd van zaad tot consumptiemossel zijn opgegroeid in de Oosterschelde. De mosselen halen hun voedsel alleen uit het schone Zeeuwse water. Deze mosselkweek is daarmee eigenlijk een zuivere vorm van biologische landbouw, maar dan op zee.

taco's

Goed om op te letten: het MSC keurmerk
Om er zeker van te zijn dat dit ook nog allemaal op verantwoorde wijze gebeurt, is het goed om te letten op het Marine Stewardship Council (MSC) keurmerk. MSC verzekert dat vis, schaal- of schelpdieren duurzaam gevangen zijn. En dan is het proeven geblazen! Ga aan de slag met onze favoriete mosselrecepten (je ziet ze hieronder) of bestel hier Het Zeeuwse Mosselkookboek.

Bekijk de video om te zien hoe de hangcultuurmosselen worden gekweekt: 

TEKST EN RECEPTUUR HET ZEEUWSE MOSSELKOOKBOEK: BART VAN OLPHEN STYLING EN PRODUCTIE INGE TICHELAAR FOTOGRAFIE DAVID LOFTUS VIDEO FISH TALES

mosselen in gele curry

Fan van Zeeuwse mosselen? Dan moet je deze variant in zelfgemaakte gele curry van culi visexpert Bar…

Lees mosselen in gele curry

currymosselen-bartvanolphen-delicious