VIDEO | delicious.helpt: gnocchi maken

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Gnocchi maken is ingewikkeld? Echt niet! Je kunt er eindeloos mee variëren, maar wij houden het voor nu simpel met een kruidige salieboter voor erover.

Gnocchi met salieboter

bijgerecht (4 personen) | vegetarisch

1 kg bloemige aardappels, bijv. Desiree, schoongeboend
1 eidooier, losgeklopt
125 g bloem + extra om uit te rollen
25 g boter
1 teentje knoflook, gehakt
blaadjes van 2 takjes salie
geraspte parmezaanse kaas voor erover

Verwarm de oven voor op 180ºC. Prik de aardappels rondom in met een vork, leg ze op een bakplaat en pof ze in 1¼-1½ uur in de oven, of tot ze gaar zijn. Laat ze iets afkoelen en pel ze.

Haal de aardappelen door een pureeknijper (of prak ze heel fijn) en breng op smaak met zout en peper. Schep de puree op je werkvlak, maak een kuiltje in het midden en doe hierin de eidooier. Strooi er geleidelijk de bloem over en kneed tot een zacht deeg.

Laat afgedekt met een theedoek 10 min. rusten. Verdeel in 2 porties en werk in delen. Rol op een licht met bloem bestoven werkvlak eerst 1 portie deeg uit tot twee lange strengen en snijd ze in stukjes van 2 cm. Rol elk stukje over een vork om ribbels te vormen. Bewaar de gnocchi onder een theedoek en ga door met de rest van het deeg. Breng in een grote pan ruim licht gezouten water aan de kook en kook hierin de gnocchi in gedeelten 2-3 min. tot ze boven komen drijven. Smelt intussen de boter met de knoflook. Doe er ook de salieblaadjes bij en laat ze net knapperig bakken. Schep de gnocchi met een schuimspaan uit de pan en doe ze direct in een kom met ijskoud water. Giet ze direct af, schep om met de salie boter en bestrooi met parmezaanse kaas.

bereiden ± / oven ± 1 uur en 30 min.