bruschetta met artisjok en gekonfijte tomaat

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Heerlijk krokant gegrild rogge-zuurdesembrood met zacht gekookte artisjok. Start je diner met een knaller of serveer op een groot bord tijdens een borrel. 

En dit is ook zo’n verrukkelijk recept voor bruschetta!

bruschetta met artisjokken en gekonfijte tomaat

voorgerecht (4 personen) v

sap van 1 citroen
4 jonge, kleine, violetkleurige artisjokken
1 ui, in vier parten
2 tenen knoflook, in stukjes
125 ml chardonnay-azijn of witte wijnazijn
300 ml olijfolie + extra om te besprenkelen
2 steranijs
1 tl zwarte peperkorrels
2 laurierblaadjes
½ tl korianderzaad, geroosterd
2 kruidnagels
1 jonge venkelknol, in vieren
160 ml chardonnay- of wittewijnazijn
500 g trostomaatjes
4 sneetjes zuurdesem- of
licht (Duits) rogge-zuurdesembrood
1 teen knoflook, gehalveerd
basilicumblaadjes, ter garnering

Vul voor de artisjokken een grote kom met water en voeg het citroensap toe. Bewerk steeds één artisjok tegelijk. Schil de steel met een aardappelmesje en verwijder harde buitenblaadjes tot je bij de binnenste, zachte blaadjes komt. Snijd dan met een kartelmes het bovenste derde deel van de artisjok af. Leg de artisjok in de kom met water. Doe dit met alle artisjokken.

Vul een grote pan met 2 l water en voeg 1 el zout toe. Giet de artisjokken af en voeg ze samen met de ui, knoflook, de wittewijnazijn, 50 ml olijfolie, steranijs, zwarte peperkorrels, laurierblaadjes, korianderzaad, kruidnagel en venkel toe aan een grote pan met water.

Leg een rondje bakpapier op het oppervlak om ze onder water te houden. Breng aan de kook op matig vuur, draai het lager en kook de artisjokken in 25-30 min. gaar. Neem van het vuur en laat afkoelen in de pan. Giet af en neem de artisjokken, venkel en uienpartjes uit de pan. De vloeistof heb je niet meer nodig. Halveer de artisjokken in de lengte. Schraap met een mesje het ’hooi’ eruit.

Verwarm de gekonfijte tomaatjes met de azijn en de overige 250 ml olie in een pan op laag vuur en laat in ± 20 min. zachtjes koken tot ze heel zacht zijn maar nog wel heel. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Verhit een grillpan op hoog vuur. Snijd de venkel in dunne parten. Gril de venkel en uienpartjes 2-3 min. per kant tot goudbruin. Schep op een bord. Besprenkel de sneden brood met de rest van de olie. Gril ze in de grillpan 1 min. Per kant tot ze lichte schroeiplekjes krijgen.

Wrijf de bruschetta in met de halve teen knoflook en verdeel de artisjokken, gekonfijte tomaatjes en venkel en uipartjes erover.Bestrooi met zout en peper. Besprenkel een schaal met nog wat olijfolie, bestrooi met de basilicum, verdeel de bruschetta erover en serveer.

Bereiden ± 1 uur.

RECEPTEN & BEREIDING MATT MORAN FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING KIRSTEN JENKINS PRODUCTIE MERIJN TOL

bruschetta met artisjok en tomaat | delicious