nr.1 foodmagazine

romige polenta met wilde paddenstoelen en tijm

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

De Australische chef Matt Moran is verknocht aan de Italiaanse keuken. Naast tarwe, waar ze pizzabodems en pasta’s van maken, gebruiken Italianen nog veel meer granen. Maïs bijvoorbeeld, om polenta van te maken. En daar maakt Matt heerlijke paddenstoelen bij klaar. 

Van polenta maak je ook heel easy lekkere friet.

romige polenta met wilde paddenstoelen en tijm

voor 4 personen v

1¾ l melk
250 g polenta (snelkook)
50 g boter
60 g versgeraspte Parmezaanse kaas
½ bosje dragon, blaadjes gerist en fijngesneden
120 g gorgonzola dolce, in stukjes
4 el extra vergine olijfolie
200 g kastanjechampignons, gehalveerd
200 g shii-take, gehalveerd
200 g nameko- of shii-take, gehalveerd
4 weidechampignons, bijgesneden
½ bosje tijm, blaadjes gerist

gremolata
1 bosje bladpeterselie, fijngesneden
rasp van 1 (bio)citroen
3 el pijnboompitten, geroosterd en fijngehakt

Breng in een grote steelpan met dikke bodem de melk aan de kook op hoog vuur. Voeg onder voortdurend roeren de polenta in een dun straaltje toe en blijf roeren tot een dik en glad mengsel. Zet het vuur laag en roer nog 8-10 min. tot de polenta gaar is. Klop de boter en Parmezaanse kaas erdoor. Meng de dragon en gorgonzola erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Verhit intussen de olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg de paddenstoelen met de tijm toe en bak al omscheppend 4-5 min. tot ze gaar en bruin zijn. Voeg zout en peper toe. Meng voor de gremolata de peterselie, citroenrasp en pijnboompitjes in een kom. Schep de polenta over diepe borden en verdeel de paddenstoelen en gremolata erover.

Bereiden ± 25 min.

RECEPTEN & BEREIDING MATT MORAN FOTOGRAFIE CHRIS COURT STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING MERIJN TOL

romige polenta met wilde paddestoelen en tijm | delicious