gevulde kropsla met gamba’s en basilicummayo

Kirsten Eckhart kookt graag met seizoensingrediënten. In de zomer bijvoorbeeld met basilicum. Dit kruid is zo veelzijdig te gebruiken! Verrukkelijk bij hartige happen, maar ook zoete aardbeien. Of in de mayo, die je voor meer gerechten kunt gebruiken dan alleen deze gevulde kropsla met gamba’s.

Basilicum geeft ook een fijne smaak aan aioli. Heerlijk bij deze garnalenplank!

gevulde kropsla met gamba’s en basilicummayo

voorgerecht (4 personen)

De dressing en mayo blijven in een afgesloten pot in de koelkast zeker 2 weken goed. Deze dressing is verrukkelijk bij
gestoomde en geroosterde groenten en alle soorten sla. De mayonaise is ook lekker bij groenten, frietjes én als broodbeleg, met plakjes avocado.

1 krop sla
16 grote gamba’s
1 teentje knoflook, fijngesneden
zonnebloemolie, om in te bakken

dressing (± 125 ml)
10 g platte peterselie
1 sjalotje, grof gesneden
½ teentje knoflook
1 el vloeibare honing
35 ml wittewijnazijn
65 ml zonnebloemolie

basilicummayonaise (± 350 ml)
2 eierdooiers
½ tl fijne mosterd
1 tl wittewijnazijn
225 ml zonnebloemolie
1½ el citroensap
20 g basilicum, blad en stelen grof gehakt

Pureer voor de dressing alle ingrediënten behalve de olie in de keukenmachine of blender en laat 1 min. draaien. Voeg in een dun straaltje de zonnebloemolie toe terwijl de motor draait. Zet koel weg tot gebruik.

Doe voor de mayonaise de eierdooiers en ½ tl zout in een keukenmachine en laat ½ min. draaien. Voeg mosterd, een snuf zout en azijn toe. Terwijl je de keukenmachine laat draaien, voeg je in een dun straaltje langzaam de helft van de zonnebloemolie toe. Laat de machine draaien tot je een dikke saus hebt. Voeg al draaiend 1 el citroensap toe en schenk daarna in een zeer dun straaltje de rest van de olie erbij. Voeg nu de basilicum met stelen toe en laat nog even mee draaien. Doe de versgemalen peper erbij en proef of er nog wat zout en citroensap bij moet. Zet tot gebruik afgedekt koel weg.

Was de slabladeren en droog ze goed.

Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur en bak de gamba’s hierin totdat ze roze en net gaar zijn. Voeg halverwege de knoflook toe en bestrooi alles met wat zout en peper.

Leg de slabladeren op borden. Giet een beetje dressing in de holtes van de bladeren. Leg in elk blad 1 of 2 gamba’s en schep er een beetje basilicummayo op. Serveer direct.

Bereiden ± 40 min.

RECEPTEN KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

gevulde kropsla