clementine-chocoladegnudi

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Jamie Oliver: ‘Gebruik de beste Italiaanse ricotta die je kunt krijgen. Ricotta uit de supermarkt is vaak te nat voor de gewenste stevige textuur van de gnudi. Kook gnudi liefst in porties, dan worden ze het lekkerst.’

clementine-chocoladegnudi

nagerecht (12 personen)

1 kg kruimelige ricotta van goede kwaliteit
1 el vloeibare honing
70 g poedersuiker
1 groot scharrelei, gesplitst
1 (bio)clementine of (bio)mandarijn
1 vanillestokje
500 g fijne griesmeel om te bestuiven
40 g geroosterde hazelnoten

chocoladesaus
80 g pure chocolade (70% cacao), plus extra voor erbij
25 g ongezouten boter
125 ml slagroom
50 ml volle melk
2 el Italiaanse cognac

Laat de ricotta uitlekken en doe samen met de honing, poedersuiker en een snufje zeezout in een kom. Klop de eidooier erdoor (bewaar het eiwit voor een andere keer). Rasp de clementineschil dun af boven de kom. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit boven de kom.

Bestrooi een groot dienblad royaal met griesmeel. Draai balletjes van ± 2 cm van het ricottamengsel en wentel ze meteen door de griesmeel. Maak zo ± 36 gnudi.

Bestrooi de balletjes met het griesmeel en schud ze erdoor, zodat ze rondom goed bedekt zijn. Laat ze minstens 8 uur opstijven in de koelkast en keer ze halverwege. Het griesmeel onttrekt vocht aan de ricotta en vormt een stevig buitenlaagje.

Maak de volgende dag de saus. Smelt de chocolade in een hittebestendige kom op een pan met zachtjes kokend water en roer af en toe tot de chocolade glad is.

Verwarm in een andere pan de overige ingrediënten voor de saus en roer ze door elkaar. Neem van het vuur en roer door de gesmolten chocolade.

Breng een pan met water aan de kook. Pocheer de gnudi met 3 tegelijk 2 min.

Serveer per persoon drie gnudi. Schep over elke portie wat chocoladesaus, schaaf er nog wat extra chocolade over en bestrooi met grof gehakte hazelnoten.

Bereiden ± 1 uur / opstijven ± 8 uur

RECEPT © JAMIE OLIVER FOTOGRAFIE © JAMIE OLIVER ENTERPRISES LIMITED, DOOR DAVID LOFTUS BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

choco gnudi