nr.1 foodmagazine

Alles over rijst: de verschillende soorten + kookmethodes

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Rijst is een onmisbaar ingrediënt uit de Aziatische keuken. In sommige Aziatische landen eten de inwoners het de hele dag door, in Nederland vaak alleen bij het avondeten. En er zijn zó veel soorten rijst… De meest bekende hebben we op een rijtje gezet. En hoe zit het met kookmethodes en -tijden? Je leest het in ons rijst dossier!

kleefrijst

KLEEFRIJST De ronde korrel bevat van nature veel zetmeel en blijft dus lekker plakken. Is familie van risotto en sushirijst. Neemt wel meer water op dan langkorrelrijst.

zwarte rijst

ZWARTE RIJST Nóg gezonder dan bruine rijst (witte rijst met vlies), maar minder bekend. Lekker voor dessert en pudding en ook in salades en groente-, kip- en vleesgerechten.

Jasmijnrijst

PANDAN- OF JASMIJNRIJST De geur lijkt op die van het blad van de pandan-palmboom, vandaar dat deze rijst ook pandanrijst wordt genoemd. Het is een langkorrelrijst van hoge kwaliteit, oorspronkelijk uit Thailand, met een notige smaak.

Basmati rijst

BASMATI Lijkt op pandanrijst, maar de korrel is dunner, langer en droger. Perfect om een droge, fluffly rijst mee te maken. Afkomstig uit India en Pakistan.

Sushi Rice

SUSHIRIJST Rondkorrelrijst met een gepolijste korrel en veel zetmeel. Lijkt op paella- en risottorijst. Veel sushirijst wordt verbouwd in Italië.

ZIE TOKOASIAONLINE.NL VOOR NOG MEER RIJSTSOORTEN

PERFECTE RIJST: 3 METHODES

Hoe maak je nu de lekkerste witte rijst? Van deze 3 methodes kun je de manier kiezen die het beste bij je past. Ben je een echte rijstfan en heb je genoeg ruimte? Doe dan als de Aziaten en koop een elektrische rijstkoker voor altijd perfecte rijst!

JAPANSE DROOGKOOKMETHODEpan

Rijst wordt gegaard in weinig water. Neem voor 1 kopje langkorrelijst zoals basmati ± 1½ kopje water. Voor 1 kopje rond of kortkorrelrijst zoals sushirijst ± 1¼ kopje water. Voor 1 kopje zilvervliesrijst ± 1¾ kopje water. Breng de rijst met licht gezouten water zonder deksel aan de kook en zet het vuur dan héél laag. Kook afgedekt gaar in 15-20 min. Voordeel: alle vitaminen en mineralen blijven behouden.

ruimwaterRUIMWATER-METHODE

Rijst wordt gekookt in veel water. Geschikt voor alle soorten witte rijst behalve kortkorrelrijst, die juist na het koken aan elkaar moet kleven. Kook de rijst in ruim kokend en licht gezouten water in ± 20 min. gaar. Giet af in een zeef en stoom nog 10-15 min. na. Voordeel: de rijst kan niet aanbranden en je hoeft niet zo nauwkeurig te zijn.

STOOMMETHODErijstkoker

Breng water in het onderste gedeelte van een stoompan aan de kook. Bekleed de bodem van het bovenste gedeelte van de stoompan met bakpapier waar je gaatjes in hebt geprikt. Doe de rijst in het bovenste deel van de pan en zet het op het onderste deel. Sluit af en breng aan de kook. Kook de rijst in 30-40 min. gaar. Voordeel: alle vitaminen en mineralen in de rijst blijven behouden en hij kan niet aanbranden.

TEKST CULI REDACTIE DELICIOUS. BEELD ISTOCK

rijst