caesarsalade met radicchio en knoflookdressing

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Ceasarsalade is zo’n klassieker waar we nooit genoeg van krijgen en n graag varianten op maken. Wat dacht je van deze versie met prachtige paarse radicchio en pecorino?  Tip bewaar de dressing voor deze ceasarsalade (of welke dressing dan ook) apart in een jampotje, dan kun je de salade ’s avonds voorbereiden en de volgende dag meenemen naar je werk als lunch. Schenk de dressing er vlak voor je gaat lunchen over en besprenkel eventueel met extra lekkere olijfolie.

Een stevigere salade maken? Probeer deze opperdoezer-salade eens.

caesarsalade met radicchio en knoflookdressing

lunch- of voorgerecht (4 personen)

4 ansjovisjes op zout*
2 sneetjes zuurdesembrood, zonder korsten
2 el olijfolie
1 el gedroogde marjoraan
1 krop radicchio, blaadjes losgehaald
1 kropje little gem, blaadjes losgehaald
75 g pecorino*, geschaafd
ook nodig: staafmixer

dressing
4 el mayonaise
1 teen knoflook, geperst
sap van ½ citroen

Week de ansjovis 15 min. in koud water. Scheur de sneetjes brood in stukjes. Verwarm de koekenpan voor, voeg de olie toe en het brood met de marjoraan. Bak op middelhoog goudbruin en krokant in 5-7 min. en schep regelmatig om. Neem uit de pan en bestrooi met zout en peper.

Pureer voor de dressing de mayonaise, de helft van de ansjovis, de knoflook en het citroensap in een maatbeker glad. Breng op smaak met versgemalen peper.

Schep in een kom de slablaadjes om met de dressing en verdeel de salade over 4 borden. Schaaf de kaas erboven en bestrooi met de croutons. Maal er royaal zwarte peper over.

Snijd de resterende ansjovis in lange reepjes en leg ze over de sla.

*Kun je niet aan ansjovisjes op zout komen (te koop bij Italiaanse delicatessenzaken), gebruik dan ansjovisfilets uit blik en dep goed droog. Pecorino is Italiaanse harde schapenkaas, te koop bij supermarkten en alle kaaswinkels.

Bereiden ± 20 min.

RECEPTEN JANNEKE PHILIPPI, EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN, SERGE PHILIPPI STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILLIPPI BEWERKING BAS ROBBEN

caesarsalade