vispie met kruidengratin

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Bij de vishandel en sommige supermarkten kun je ook een mix van verschillende soorten vis kopen, vaak speciaal samengesteld om te wokken. Ook ideaal voor deze vispie, en  een flinke hand garnalen maken hem extra lekker.

Meer inspiratie nodig voor harte taarten? Klik hier!

vispie met kruidengratin

hoofdgerecht (4 personen)

1½ kg g kruimige aardappels, geschild en in stukken
350 g groene asperges
200 g verse doperwten
75 g boter + extra voor ‘n korstje
2 sjalotjes, fijngesneden
50 g bloem
150 ml droge witte wijn
700 ml volle melk
handvol fijngesneden verse kruiden (als dille, bieslook en/of peterselie)
citroensap
evt. 1½ el kappertjes
500 g gemengde visfilet, bijv. zalm, kabeljauw en/of snoekbaars, in blokjes
evt. 2 el paneermeel voor een korstje
ook nodig: hoge ovenschaal (1½ – 2 liter), ingevet

Kook de aardappels in een bodem water met zout in 20-25 min. gaar. Verwarm intussen de oven voor op 200ºC. Snijd het houtachtige uiteinde van de asperges en snijd ze in stukken van 4-5 cm. Kook de asperges en de erwten in water met 1 el grof zeezout in 3-4 min., afhankelijk van de dikte. Ze hoeven nog niet gaar te zijn, anders worden ze in de oven te gaar.

Smelt intussen in een steelpan 50 g boter. Bak de sjalot 2 min. zachtjes. Voeg de bloem toe en bak 1 min. mee. Schenk langzaam en al kloppend met een garde de wijn en dan 500 ml melk erbij. Klop tot een gladde, gebonden saus. Laat de saus 2 min. zachtjes koken. Breng op smaak met citroensap en evt. de kappertjes.
Giet de asperges en erwten af en laat goed uitlekken. Verwarm de laatste 200 ml melk en 25 g boter. Giet de aardappels af. Stamp ze tot een fijne puree. Roer de melk en kruiden erdoor. Breng de kruidenpuree op smaak met zout en peper.

Schenk de saus in de hoge ovenschaal. Schep de groenten erdoor en leg de vis ertussen. Bestrooi met zout en peper. Schep of spuit mooie toeven kruidenpuree op de vis. Bestrooi met paneermeel als je een korstje wilt en beleg met klontjes boter. Bak de vispie in 30 min. goudbruin en krokant.

Bereiden ± 30 min. / oven ± 30 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

vispie