gravlax van zeebaars en dragon

Deze gravlax maak je heel eenvoudig zelf. Niks geen voorgesneden plakken in een pakje, maar zelf de handen uit de mouwen. We gebruiken zeebaars en doen daar  fijne dragon overheen. Crackertje met wat mayo erbij en genieten maar.

Weet je wat dit gerecht extra lekker maakt? Delicious.gerookt zout!

gravlax van zeebaars en dragon

• buffetgerecht (6-8 personen)
• bereiden ± 30 min. / intrekken ± 30 uur

4 heel verse zeebaarsfilets met vel, ± 200 g elk
100 g fijn zeezout
50 g gerookt zout (bijv. delicious.rookzout)
125 g suiker
rasp van 1 (bio)citroen
2 bosjes dragon (50 g), zonder harde steeltjes + extra voor serveren
crackers en citroenmayonaise, voor erbij

Meng het zout met de suiker en 1 tl versgemalen peper. Houd wat mooie takjes dragon apart en hak de blaadjes van de rest grof. Leg de visfilets naast elkaar met het vel naar beneden in een platte schaal. Verdeel het zoutmengsel over de visfilets en wrijf goed in. Verdeel de helft van de fijngesneden dragon over de filets, dek strak af met plasticfolie en laat ± 7 uur intrekken de koelkast.

Spoel de visfilets kort af, dep goed droog en leg de rest van de dragon erop. Leg telkens 2 filets op elkaar met de huid naar buiten en de dragon aan de binnenkant. Verpak stevig in plasticfolie, leg op een schaal en verzwaar evt. met bijv. een plank Laat de vis nog ± 24 uur in de koelkast intrekken.

Neem de filets van elkaar en snijd met een scherp trancheer- of koksmes mooie schuine plakken van de filets. Begin vanaf de staartkant. Zet het mes in een hoek van 25 graden en snijd schuin naar de staart toe. Serveer met de crackers, extra dragon en citroenmayonaise.

RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING VANJA VAN DER LEEDE BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

gravlax