rillettes van witvis en krab met pittige zure room, peterselie, ansjovis en zeekraal

Deze heerlijke rillettes van witvis is perfect voor een hapje om te delen of als voorgerecht! Serveer de rillettes met lekkere krokante crackers.

rillettes van witvis en krab met pittige zure room, peterselie, ansjovis en zeekraal

voorgerecht of hapje (4 personen)

100 ml witte wijn
2 blaadjes laurier
1 ui
1 flinke moot stevig witvis zoals griet, heilbot of zeebaars a +/1 350 g
6-8 Hollandse krabbenpoten
150 ml zure room
2 tl pimenton
1 teentje knoflook, geraspt
2 tl zoet paprikapoeder
1/2 bosje peterselie, blaadjes geplukt
1 ansjovis
100 ml olijfolie
1-2 el citroensap
50 g zeekraal + extra voor erover
evt delicious.zout gerook, voor erover
krokante crackers, voor erbij

Voorbereiden: kan de ochtend van tevoren

Breng 1 l water met wat zout, witte wijn, laurier en ui aan de kook. Draai het vuur laat, doe de vis en krabbenpoten erin en pocheer 10 min. Haal de vis en krabbenpoten eruit, de bouillon gebruik je niet meer. Verdeel de vis in kleine vlokken. Kraak de krabbenpoten (Gaat goed met een notenkraker) en haal het vlees eruit. Doe het vis- en krabvlees in een kom en trek verder uit elkaar met 2 vorken.

Roer de zure room los met de pimenton, knoflook en het zoete paprikapoeder.

Pureer het peterselieblad met de ansjovis en olijfolie tot een gladde olie. Roer het zure-roommengsel en de ansjovispeterselieolie door de vis en breng op smaak met 1-2 el citroensap, peper en zout.

Hak de zeekraal grof en roer door de mousse. Zet afgedekt koel weg tot gebruik.

Bereiden: begin 10 min. van te voren. Schep de rilettes op een groot bord, bestrooi met nog wat zeekraal en evt gerookt zout. geef er krokante crackers bij.

* Bij sommige viszaken kun je krabvlees uit de koeling of diepvries kopen. Dit is al gekookt en heeft dus niet de wijn-lauriersmaak

Voorbereiden +/- 40 min. Bereiden 10 min.

RECEPTEN EN BEREIDING MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING MAAIKE KOORMAN BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN 

rillettes van witvis