Alles over vogeleieren: van kwartel- tot ganzeneieren

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Saskia Godschalk noemt zichzelf de nesteierspecialist. Zij deelt haar kennis over vogeleieren met ons. Het liefst zou ze zelf een winkeltje starten waar het helemaal om eieren draait: van alle soorten tot hapjes met ei. In dit dossier: alles over verschillende eieren.

Hoe kook je het perfecte kippenei? En hoe maak je het lekkerste spiegelei? Eke weet raad!

eiKWARTELEI

Vitamine volgens de Godschalk bevat een kwartelei 6x meer vitamine B1, 12x meer vitamine B2, vitamine A, D en E, 7x meer ijzer, 5x meer fosfor dan een ‘gewoon’ kippenei.
Zacht koken 2½ min.
Hard koken 4 min.
In ijswater laten schrikken, even heen en weer rollen zodat er barstjes in komen en dan voorzichtig pellen. Gebruik kwarteleitjes in z’n geheel, gekookt, gepocheerd of gebakken.
Smaak & structuur Het wit is iets steviger dan van kippeneieren.
Seizoen Lente.

eiEENDENEI

Volgens de nesteierspecialist wil je na een eendenei nooit meer een kippenei. Ook geschikt voor mensen met een kippenei-allergie!
vitamine A, B6, B12, D en K.
Zacht koken 10 min.
Hard koken 15 min.
Smaak & structuur Gebruik eendeneieren net als patissiers voor al je bakwerk. Ze hebben namelijk meer eiwit en zijn groter. Ze hebben een vla-achtige consistentie en zijn daarom goed te kloppen tot meringues of crème.  Eendeneieren van de nestspecialist kunnen verschillen in maat en kleur. Was de eieren voorzichtig voor gebruik, want de schaal kan vuil zijn. Ook bij de toko vind je eendeneieren, al zijn die waarschijnlijk niet van scharreleenden.
Seizoen Lente.

eiSTRUISVOGELEI

Eén struisvogelei weegt net zoveel als ongeveer 24 eieren, namelijk 2 kilo. Volgens de nesteierspecialist kan een man van 100 kilo met gemak op de zijkant van een struisvogelei staan, zonder dat het breekt!
Zacht koken 50 min.
Hard koken 2 uur.
Laat daarna schrikken in ijswater, want de schaal blijft lang heet en het ei gaart dan dus door. Wil je een roerei of omelet maken, dan wacht je de lastige klus van het breken van de schaal. En je hebt een extra grote pan nodig! Koken is dus het beste idee, ook voor de smaak en structuur.
Smaak & structuur Struisvogelei smaakt – tegen de verwachting in – juist licht. Leuk om te gebruiken als eifondue van het zachtgekookte eigeel.
Seizoen van maart tot september.

ei

GANZENEI

Lijkt nog het meest op kippeneieren, maar zijn romiger en rijker van smaak. En tweeënhalf keer zo groot als kippeneieren. Ook geschikt voor mensen met een kippenei-allergie. Steviger en wittere eischaal dan een kippenei.
Zacht koken 10-12 min.
Hard koken 15 min.
Smaak & structuur Vol van smaak met een fluweelachtige, oranje dooier. 1 ei staat gelijk aan 2 kippeneieren: perfect voor bakrecepten. Heerlijk om te koken of te pocheren. Ganzeneieren van de nestspecialist variëren in maat en kleur. Ieder ei is anders. Was ze voor het bereiden voorzichtig, want ze kunnen vuil zijn.
Seizoen van maart tot mei.

TEKST MERIJN TOL BEELD ISTOCK

ei