6 x friet op niveau

De opkomst van frietwinkels is niet meer te stoppen. Van Breda tot Zwolle, van Ermelo tot Amsterdam, overal is friet. Van biofriet tot haute couture frites.

Friet is je van het. Of nee: nu noemen we het weer frites. De nederige aardappel heeft in topconditie waanzinnige kwaliteiten: goed gefrituurde frieten van de beste aardappelsoort gaat boven alles. Die dip je in de lekkerste mayo met truffel of citroen, echte ketchup en curry, of eet je bij stoofvlees zoals Belgen doen.

Friet District

Veel chefs zijn zelf beroepsliefhebbers bij uitstek: het is dé snack na een lange avond koken. Niven Kunz begreep die perfecte combi en opende in Den Haag zijn Friet District. Waar we alles wel willen eten, van friet tot hamburger, hotdog en saté. Snacken bij Niven dus.

Prinsestraat 73 2513 CB Den Haag

friet

Friethoes

Volgens Friethoes is friet een delicatesse. Ze proeven, testen, snijden en bakken hun creaties in de FrietFabriek. Geen onnodige toevoegingen, gewoon 100% aardappelfriet. Daarnaast maken ze bij Friethoes zelf kaassoufflés en sauzen die in de winkel verkocht worden.

Kruisweg 43 2011 LA Haarlem

Frittenwerk (DE)

Binnenkort een uitstapje naar Frankfurt, Düsseldorf of Keulen op de planning? Bij Frittenwerk weten ze raad met goede, dikke frieten. Knapperig van buiten, zacht van binnen. En dat zonder gluten. Toppings als champignonroomsaus, BBQ Pulled Pork en vegan bolognese worden iedere dag vers gemaakt. Guten Apetit!

Winkels in Frankfurt, Düsseldorf, Wolfsburg, Keulen, Aachen en Essen.

Fritesatelier

En toen kwam ook Sergio Herman met friet. Tja, dat is echt friet uit een andere wereld. Alleen de naam al: Het Fritesatelier. Dacht je dat iedereen frieten kan bakken? Sergio besteedde anderhalf jaar (!) aan research. Hij gebruikt de beste aardappels van een – hoe kan ’t ook anders – Zeeuwse aardappelboer. Volgens Sergio de allerlekkerste. De sauzen zijn van zijn hand en de kaart is anders dan van alle andere snackbars. Denk aan snacks als de Crispy Zealand Shrimp Croquette en de Mexican BBQ Sausage.

Winkels in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem en Antwerpen. In het voorjaar openen nieuwe vestigingen in Gent en Brussel! 

Pomms’

Niels en Ruud vormen het brein achter Pomms’. De aardappelen komen van een biologische boer en kroketten zijn gemaakt van de Angus Aberdeen koe. Daarnaast verkopen ze ook bitterballen en duurzame garnalenkroketten. Je kunt ook zelf aan de slag: de aardappelen die ze bij Pomms’ gebruiken zijn te koop voor thuis.

Winkels in Rotterdam en Gouda.

Dapp Frietwinkel

De frietbakkers van Dapp waren een van de eersten met friet nieuwe stijl. Ze begonnen op festivals met een biofrietfiets. Nu bakken ze hun creaties in verschillende vestigingen in Nederland. Biologische aardappels worden gesneden en gefrituurd tot verrukkelijke frieten – ze zijn winnaar friettest AD 2015 – Er is ook biostoofvlees, kroketten en eigen mayo, ketchup, mosterd en curry.

Winkels in Utrecht, Zwolle, Leiden en Breda.

Foto artikel: Fritesartelier Roel Ruijs

 

friet - delicious