nr.1 foodmagazine

romige pudding met noten, duindoornsiroop en kaneellikeur

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deze pudding met nootjes is een smakelijk toetje voor het najaar. De duindoornbes, die je verwerkt in de siroop, groeit in Nederland langs de stranden op de kalkrijke en open duinen. De zure smaak van het besje gaat prima samen met de zoete puddinkjes. De stukjes hazelnoot zorgen voor een bite.

Deze puddinkjes gaan er zeker ook in.

Romige pudding met duindoornsiroop en kaneellikeur

nagerecht (4-6 personen)
Begin een dag van tevoren aan dit dessert.
275 ml duindoornsap*
30 g gedroogde duindoornbessen*
2 blaadjes gelatine
1 vanillestokje, in de lengte doorgesneden, zaadjes eruit geschraapt
60 g blanke hazelnoten, geroosterd en fijngemalen
25 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
60 g fijne tafelsuiker + evt. wat extra
200 ml slagroom
30 ml kaneel- of amandellikeur (slijter)
50 ml duindoornsiroop*

ook nodig: 4 puddingvormpjes van 200 ml, ingevet met olie

Verwarm 75 ml van het duindoornsap met 20 g van de duindoornbessen. Daarna neem je de pas van het vuur en laat je het 1 nacht weken.

Week de gelatine in ruim koud water.

Verwarm intussen de rest van het duindoornsap met de vanillezaadjes tot het kookpunt. Neem het duindoornsap van het vuur, roer de uitgeknepen gelatine erdoor en laat oplossen.

Intussen meng je de gemalen hazelnoten met 40 g van de suiker en een snufje zout in een kom. Giet het  duindoornmengsel bij het hazelnoot-suikermengsel en roer goed door. Laat in de koelkast afkoelen totdat het lobbig
wordt. Controleer elke 5 min. even of het mengsel al lobbig wordt.

Klop de slagroom stijf als de duindoornmassa net lobbig is en spatel het voorzichtig door de pudding. Verdeel de massa over de vormpjes en laat 6 uur of liever nog 1 nacht opstijven.

Kook intussen zachtjes de geweekte duindoornbessen samen met de kaneellikeur en duindoornsiroop ± 10 min. Maak evt. wat zoeter met extra suiker of siroop.

Vervolgens stamp je de rest van de droge duindoornbessen in de vijzel tot een grof poeder.

Stort de puddinkjes op bordjes en serveer met de duindoornbessensaus en bestrooi met wat duindoornpoeder en de grofgehakte hazelnoten.

* Duindoornsap, -bessen en -siroop koop je online of bestel je bij de natuurwinkel. Duindoornsap is ook bij de meeste natuurwinkels te koop.

Bereiden ± 30 min. / weken ± 1 nacht /afkoelen ± 20 min. / opstijven ± 6 uur tot 1 nacht.

FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI RECEPTEN DELICIOUS.CULI-REDACTIE

pudding