nr.1 foodmagazine

minestrone met knapperige Hollandse groenten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Minestrone is een van de vele bekende Italiaans gerechten. Je kunt er een heleboel groenten in verwerken en dat is handig als je restjes hebt. Deze minestrone heeft een Hollandse twist door de Groninger mosterd, winterpeen en metworst. Daarnaast wordt de soep geserveerd met knapperige boerenkoolchips.

Liever een Italiaanse variant? Bekijk dan dit recept.

Hollandse minestrone

hoofdgerecht (4 personen)
Begin 1 dag van tevoren met dit recept als je zelf de bonen weekt.
1 stronkje boerenkool, zonder harde nerven, in grove stukken (± 300 g)
2½ el koudgeperste koolzaadolie
½ tl zeezoutvlokken
chilivlokken, naar smaak
2 uien, fijngesneden
150 g metworst*, in blokjes
2 tenen knoflook, geperst
1 l kippenbouillon
230 g gewelde en gekookte witte (krombek) bonen of blikje bonen van 230 g netto*
2 stengels bleekselderij, in boogjes
1 winterpeen, geschild, in plakjes
2 tl Groninger mosterd
snuf gemalen kruidnagel

Verwarm de oven voor op 160°C. Wrijf 50 g boerenkool goed in met wat olie. Leg het boerenkoolblad op een met bakpapier bekleed bakblik en bestrooi met wat zoutvlokken en chilivlokken naar smaak. Bak in 15-20 min. knapperig en houd apart.

Verhit de rest van de olie in de soeppan en bak op halfhoog vuur de ui en metworst ± 5 min. Voeg daarna de knoflook toe en bak nog 2 min. mee. Doe dan de bouillon, helft van de gekookte bonen, bleekselderij en winterpeen erbij en breng aan de kook. Laat 10 min. zachtjes doorkoken. Daarna snijd je de rest van de boerenkool evt. iets kleiner en roer je het geheel met de rest van de gekookte bonen door de soep. Warm nog ± 5 min. door. Breng op smaak met mosterd, zout en peper. Verdeel over 4 borden of kommen en serveer met de boerenkoolchips.

* Metworst is gedroogde, gekruide worst. Elke provincie heeft zijn eigen kruiden, de Groninger metworst is vaak gemaakt met kruidnagel. Bovendien verwijst ‘Met’ naar de stukjes vlees en vet die in de worst gaan.

Geweekte en gekookte bonen: week de bonen 1 nacht van tevoren in ruim koud water. Giet de volgende dag af en kook ze in water zonder zout in ± 40-60 min gaar en zacht. Hoe ouder de bonen, hoe langer ze moeten koken. Gebruik overjarige bonen liever als bakbonen.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 20 min.

minestrone
Hollandse pot deel 1 1-2017 r. culinare red. dlc f. ALan Jensen S Cyn Ferdinandus B Jacqueline Pietrowski