rumbaba’s met citroen en lauriersiroop

Deze rumbaba’s zijn zooo lekker! Om je vingers bij af te likken. De cakejes zijn doordrenkt met heerlijke lauriersiroop. 

Nog meer zoet? Deze rijstcake is onweerstaanbaar!

rumbaba’s met citroen en lauriersiroop

nagerecht (6 stuks)

De lauriersiroop is nog lekkerder als je deze al een dag van tevoren maakt.

siroop
200 g suiker
60 ml donkere rum
200 ml water
rasp en sap van 1 (bio)citroen
4 grote of 6 kleine verse laurierblaadjes,
allemaal even ingesneden om de smaak
vrij te laten komen
1 vanillestokje, in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt

Deeg

7 g gedroogde gist (1 zakje)
220 g bloem
1 vanillestokje, in de lengte opengesneden,
merg eruit geschraapt
50 g suiker
2 eieren, losgeklopt
70 ml volle melk, lauwwarm
100 g boter
ook nodig: 6 ronde hoge bakvormpjes met inhoud 80 ml, ingevet met gesmolten boter, bestrooid met suiker
dikvloeibare ongezoete slagroom, voor erbij

Verwarm voor de siroop alle ingrediënten in een steelpan, met het vanillestokje, en laat de suiker oplossen. Laat alles zachtjes 10 min. intrekken en laat dan afkoelen. Meng voor het deeg in een ruime kom de gist, bloem, vanillemerg en suiker. Voeg de lauwwarme melk en eieren toe en meng tot een soepel deeg. Kneed het deeg 5-10 min. goed door. Je kunt dit ook met de mixer met de deeghaken doen.

Verwarm de boter met ½ tl zeezout in een steelpan tot net gesmolten. Als de boter te warm is laat het dan eerst iets afkoelen en voeg toe aan het deeg. Kneed het deeg nog zeker 5 min. goed door (of doe dit met de mixer) en zet afgedekt 1 uur op een warme plek, tot het beslag in volume is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 180°C. Kneed het gerezen deeg nog eens kort en verdeel in 6 gelijke stukken. Vul de vormpjes met het deeg en bak ze 20-25 min. in het midden van de oven. Haal ze uit de oven en laat iets afkoelen. Haal ze, als ze nog redelijk warm zijn, voorzichtig uit de vormpjes.

Prik de cakejes rondom in met een satéprikker. Leg ze in een kom en schenk er de siroop over. Laat de siroop 1 uur intrekken en keer de cakejes om de 10 min. even om, zodat de siroop overal intrekt.

Serveer met ongezoete, lichtgeklopte room.

Bereiden ± 40 min. / rijzen ± 1 uur /oven ± 25 min. / intrekken siroop ± 1 uur.

RECEPTEN KIRSTEN ECKHART FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

rumbaba