tofusaté met pinda-mangosalsa

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Haal voor de tofusaté de petehbonen bij de toko uit de diepvries. Extra lekker als je ze eerst 5 min. blancheert en dan met de paprika in de boter meebakt. Je kunt ook half tofu, half tempé nemen. Marineer de tempé dan ook 25 min. in het tamarindewater. 

tofusaté van de plaat met pinda-mangosalsa

hoofdgerecht (4 personen) v

2 el tamarindepuree (potje toko)
500 g stevige tofu*, in blokken
½ mango, geschild, in blokjes
1 rode paprika, ½ in piepkleine blokjes, ½ in grotere blokjes
1 kleine rode peper, zonder zaadlijsten, in dunne reepjes
100 g gedopte doppinda’s
½ bosje koriander, steeltjes fijngesneden
1 limoen, helft in puntjes, helft uitgeperst
1 el gembersiroop
4 el arachide-olie (pinda-olie)
2 el boter
3 el ketjap manis
ook nodig: satéprikkers

Meng de tamarinde in een schaal met 250 ml kokend water en 1 tl zout. Leg de tofublokken erin en laat 15 min. intrekken.

Meng intussen voor de salsa de mango, kleingesneden paprika en ½ van de rode peper. Hak de pinda’s en meng met de fijngesneden koriandersteeltjes, het limoensap, de gembersiroop en het mangomengsel en zet weg tot gebruik.

Verhit de olie in een koekenpan. Laat de tofu uitlekken en bak in 6-8 min. in de olie rondom goudbruin. Schep uit de olie en laat op keukenpapier uitlekken. Rijg de gebakken tofu aan prikkers.

Veeg het restant olie uit de koekenpan en verwarm de boter erin. Voeg de grof gesneden paprika en rest van de peperreepjes toe en bak zachtjes totdat het iets zachter is. Voeg de ketjap toe, bak 1-2 min. mee en blus af met 100 ml warm water. Roer de aanbaksels goed los en leg de spiesjes erin. Draai ze regelmatig terwijl je het vocht iets laat inkoken totdat stroperig.

Schep het korianderblad door de salsa en serveer met de spiesjes. Lekker met rijst of mie en bijv. gebakken paksoi.

* Tofu kan erg verschillend qua stevigheid zijn. De biologische versies zijn doorgaans iets steviger. Ze zijn bij de meeste supermarkten en alle natuurwinkels te koop.

Bereiden ± 35 min.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN

tofusaté