shortbread met anijs

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Shortbread is echt Engelse koek met een brosse, kruimelige structuur. De koek wordt op lage temperatuur gebakken zodat het deeg nauwelijks kleurt en kenmerkend bleekgeel blijft. Deze anijsshortbread heb je zo klaar en is verslavend lekker!

anijsshortbread

zoet (10-12 personen)

150 g bloem
100 g boter, in blokjes
60 g suiker
1 el anijszaad
ook nodig: keukenmachine of mixer met deeghaken, ingevette taartring of taartvorm met gladde rand en losse bodem, van 20 cm Ø

Verwarm de oven voor op 160ºC. Kneed in de keukenmachine of met de mixer de bloem,  boter, 50 g van de suiker en een snuf zout tot een samenhangend deeg. Kneed het anijszaad door het deeg.

Druk het deeg uit op de bodem van de taartvorm. Strijk het deeg met de bolle kant van een lepel tot een platte koek.

Verdeel het deeg met een mes in 12 punten – kerf de lijnen wat dieper in, maar snijd het deeg niet helemaal door. Prik met een vork gaatjes in het deeg.

Bak de koek ongeveer 30 min. in de voorverwarmde oven, tot het deeg gaar en bleekgeel van kleur is. Haal direct de ring of rand van de vorm af en snijd de nog zachte koek langs de snijdlijnen voorzichtig in punten.

Bestrooi shortbread met de rest van de suiker en laat helemaal afkoelen en knapperig worden.

Bereiden ± 15 min. / oven ± 30 min. + afkoelen

RECEPTEN & FOODSTYLING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN