waarom Melbatoast Melbatoast heet..

…en nog meer geweldige weetjes uit de tijdreis van NEFF.

Het verhaal van Melbatoast is een van de 14 mooie verhalen rondom klassieke gerechten, waarmee keukenapparatuurmerk NEFF haar 140 jarig bestaan vierde en waarmee een culinair festijn in hun inspiratiehuis 20|20 werd geopend. Voor elk decennium een gerecht met een klein lesje culinaire geschiedenis. Dubbel feest dus voor de 14 aanwezige foodies tijdens dit jubileumdiner, waaronder de hoofdredacteur van delicious. We kregen de gerechtjes en de verhalen erachter met flair opgediend door tv-kok Hugo Kennis, bekend van 24Kitchen.

En dan nu het Melbatoastje

We trapten de avond af met een het aperitief en wat canapé’s. Zo startten we met het flamboyante verhaal van het gewoonste toastje dat we kennen: Melbatoast. De Australische operadiva Nellie Melba werd ziek tijdens haar verblijf in het Londense Savoy Hotel. Ze weigerde al het eten, totdat chef Auguste Escoffier speciaal voor haar deze flinterdunne toastjes uit de over toverde. Et voila! Het Melbatoastje was feestelijk belegd met paté van duif en kastanje, rode bessen en wat kervel. En erbij kwam  een Buck’s Fizz met bloedsinaasappel en rozemarijn, de cocktail die in Londen furore maakte tijdens de roaring twenties (ja, en later de naam van de Engelse band die het Eurivisiesongfestival won met Making your mind up!).

Het is de Russische kok en voedingsantropoloog Olia Hercules die voor Neff 14 decennia culinaire geschiedenis samenvatte en voorzag van eigentijdse receptuur.  We aten o.a. Woolton Pie, en Bistecca alla Fiorentina , een T-bone die je volgens Hugo Kennis niet hoeft na te garen onder folie maar gewoon in de oven. Thermometer erin en het vlees blijft mooi mals en medium rood. Het klapstuk was de oerduitse Scharzwalder Kirchtorte van wel 20 cm hoog.

Deze en andere jubileumrecepten van NEFF vind je hier.

DELICIOUS. SAMEN MET NEFF, FOTO’S: TIM BUITING

Melbatoast