perentaart met kaas en notenhoning

Vruchten met warme smaken en kaas gaan goed samen. Op deze kaasplank serveer je favorieten met een reep perentaart. 

Je kunt nog meer doen met kaas! Maak bijvoorbeeld bolletjes van geitenkaas met kruiden…

perentaart met kaas en notenhoning

nagerecht (8-10)

175 g ongezouten noten, bijv. amandelen, hazel- of walnoten
1 kaneelstokje
125 ml vloeibare honing
6 plakjes diepvries roomboterbladerdeeg, ontdooid (of en rol koelvers deeg)
1/4  tl gemalen nootmuskaat
1 tl gemberpoeder (jahe)
1/4 tl gemalen kruidnagel
3 sappige handperen, bijv conference
1 ei, losgeklopt
1 el poedersuiker
3-4 mooie kaas naar keuze*, bijv. chaource, brie de meaux, blue stilton en munster

 Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren. Vul een mooie glazen pot (± 300 ml) met 125 g  noten. Steek er het kaneelstokje tussen en vul op met honing. Bewaar de notenhoning op een koele plek.

Bereiden: kan een paar uur van tevoren. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het uit tot een deeglap van 16×40 cm. Snijd het deeg eventueel bij tot een mooie rechthoek. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het deeg op 1 cm van de rand in – maar niet door! – zodat de rand mooi omhoog bakt.

Rooster in een droge koekenpan de rest van de noten ± 5 min. op middelhoog vuur. Hak ze samen met de specerijen met een keukenmachine of met de hand, tot een grof gruis. Strooi het notenspecerijenmengsel op het deeg; laat de rand vrij. Halveer de peren (ongeschild), verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes van 1 cm.  Leg de partjees peer dakpansgewijs op ehet notenmengsel. Leg ze om en om: het ene partje met de bolle kant links en het volgende partje met de bolle kant rechts. Bestrijk de rand met ei en bestrooi de taart met een (thee)zeefje met poedersuiker. Bak de perentaart in de voorverwarmde oven in ±20 min. goudbruin en gaar.

Bereiden: verwarm de oven voor tot 180. Verwarm de perentaart in de voorverwarmde oven ±8 min. Leg de taart op een mooie kaasplank of platte schaal en snijd in repen. Leg de kazen naast de taart en zet de honing erbij.

*Reken in totaal op 600-700 g kaas (±75 g kaas p.p.)

Voorbereiden ± 5 min. en ± 20 min. / oven ± 8 min.

RECEPT JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE MERIJN TOL

bakboekIn het delicious. bakboek vind je heerlijke taarten, gebakjes en toetjes. Een leuk cadeau voor échte bakfanaten.

perentaart met kaas