vongole chowder met sterretjes

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deze rijke maaltijdsoep is perfect als gul hoofdgerecht tijdens een kerstdiner. De sterretjes die je uit brood brengen jou en de visite meteen in kerststemming. 

Zo maak je de kerstklassieker sinaasappel-hollandaise …

vongole chowder met sterretjes

hoofdgerecht (4 personen)

250 g aardappels, geschild, in blokjes
380 ml visfond
300 ml slagroom
1 tl venkelzaad
4 witte boterhammen, korst verwijderd
50 g boter
2 dikke plakken bacon, in reepjes
1 sjalotje, fijngesneden
500 g vongole, schoongespoeld
500 g stevige witvisfilet, in blokjes
1/2 bosje platte peterselie, grof gesneden + extra voor de garnering
ook nodig: sterretjes koekjessteker*

Voorbereiden: kan 1 dag van tevoren. Kook de aardappel in de visfond in 15 min. gaar. Pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Voeg slagroom, venkelzaad en zout naar smaak toe en kook even door. Laat afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Bereiden: begin een halfuur van tevoren. Steek met de steker sterretjes uit het brood*. Smelt een klontje boter in een pan en voeg een snuf zeezout toe. Bak de broodsterretjes al omschuddend in een paar min. op middelhoog vuur bruin en knapperig. Voeg de vongole toe en bak met de deksel op de pan op hoog vuur tot alle schelpen open zijn. Schelpen die dicht blijven, haal je eruit. Schep op het laatst de peterselie erdoor.

Verwarm intussen de aardappelsoep goed, voeg de vis toe en laat deze in een paar min. gaar worden. Verdeel de soep over 4 diepe borden en schep de vongole erop. Garneer met de extra peterselie en de broodcroutons.

* Je kunt ook repen van het brood snijden.

Voorbereiden ±20 min. / afkoelen ± 45 min. / bereiden ± 30 min.

RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEN VAN RIEL BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE ELLEN VAN MOL

In delicious. 12 staan alle favorieten van onze hoofdredactrice Makkie. Bestel het nummer snel in onze webshop!

kerstsoepen