amandel-speculaastaart voor sinterklaas

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

delicious. culi redacteur Dosia Brewer: “Begin september liggen de speculaas en kruidnoten al in de winkels. Toch smaakt dit kruidige koekje mij beter in december en januari. Niets fijner dan op een miezerige dag lekker op de bank kruipen en knapperige, zelfgebakken speculaasjes in je thee dopen of een stukje amandel-speculaastaart te eten.”

Maak ook eens deze speculaasswirls met pruimen en walnoten!

amandel-speculaastaart

nagerecht/gebak | 4-6 personen

amandel-limoendeeg
110 g zachte boter
150 g lichtbruine basterdsuiker
50 ml melk of karnemelk
150 g bloem, gezeefd + extra voor bestuiven
100 g amandelmeel, gezeefd
4 tl bakpoeder (10 g), gezeefd
4 tl kaneelpoeder (10 g)
2 tl nootmuskaatpoeder (5 g)
2 tl kruidnagelpoeder (5 g)
2 tl gemberpoeder (5 g)
½ tl gemalen witte peper (3 g)
rasp van een halve (bio)limoen

vulling
200 g mascarpone
250 ml slagroom
25 g suiker
sap van ½ limoen, rasp van 2 limoenen + 1 limoen in plakjes, voor erop
55 g geschaafde amandelen

Stap 1
Verwarm de oven voor op 150°C. Bekleed één of twee bakblikken met bakpapier. Doe boter, suiker en ¼ tl zout in een kom en klop romig met de mixer. Voeg melk, bloem, amandelmeel, bakpoeder, de limoenrasp en alle specerijen toe en kneed tot een stevige bal. Druk de bal plat tot een schijf en laat ingepakt in plasticfolie minstens 30 min. maar liever een hele nacht in de koelkast rusten. Hoe langer het deeg rust, hoe beter de smaak zich ontwikkelt.

Stap 3
Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en druk ze uit tot mooie platte schijven. Leg telkens een stuk deeg tussen 2 stukken huishoudfolie en rol ze uit tot dunne cirkels van 20 cm Ø. Snijd eventueel mooi rond bij en gebruik de afsnijdsels later voor extra koekjes of als versiering. Laat het deeg in de koelkast weer 30 min. opstijven.

Stap 4
Trek het bovenste stukje plasticfolie van het deeg af en leg het deeg met de foliekant naar boven op het bakblik. Trek dit folie er ook voorzichtig af. Besprenkel elke cirkel met een kwart van de amandelen en bak ze (in delen) in 25-30 min. gaar. Laat de cirkels helemaal afkoelen op het bakblik.

Stap 5
Klop de mascarpone met de slagroom, de suiker en het limoensap en de -rasp luchtig.

Stap 6
Leg 1 cirkel op een mooie schaal en verdeel één-derde van de room erover. Herhaal dit nog 2 keer en dek af met de laatste cirkel. Garneer met de limoenplakjes

Bereiden ± 30 min. / koelen minimaal 30 min. tot 1 nacht / oven ± 30 min.

RECEPTEN DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

De mooiste én lekkerste delicious. chocoladeletters koop je exclusief bij hudson’s bay! Je kunt ze ook hier bestellen. Dan bezorgt de pakjespiet ze gewoon bij je thuis!

speculaastaart