paddenstoelensoep met knoflookbrood

Dit recept komt uit het Slow mini-kookboekje van delicious. Deze paddenstoelensoep serveer je met zelfgemaakt knoflookbrood.

Maak ook deze soep met paddenstoelen en een krokant dekseltje van bladerdeeg!

paddenstoelensoep met knoflookbrood

voorgerecht | 4-6 personen

1 el olijfolie + extra om te besprenkelen
50 g boter
1 teen knoflook, fijngehakt
1 prei, in dunne ringen
1 el gehakte tijmblaadjes
400 g kastanjechampignons, fijngesneden + 8 paddenstoelen om te garneren
10 g gedroogde porcini*, 15 min. geweekt in 80 ml kokendheet water
750 ml kippenbouillon
2 el sojasaus
200 ml slagroom
knoflookbrood
1 stokbrood
150 g zachte boter
4 tenen knoflook
20 g bladpeterselie

Snijd voor het knoflookbrood het stokbrood in 2 cm dikke sneetjes, maar snijd ze niet helemaal door. Pureer de overige ingrediënten voor het brood glad in de keukenmachine. Besmeer de sneetjes aan beide kanten met de knoflookboter, druk ze tegen elkaar aan en wikkel het brood in aluminiumfolie.

Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit voor de soep de olie met de helft van de boter in een grote pan op laag vuur en bak al roerend de knoflook, de prei en de tijm 3-5 min. Doe de fijngesneden paddenstoelen, porcini met gezeefd weekvocht, bouillon en sojasaus erbij en breng al roerend aan de kook. Laat de soep op laag vuur 5-8 min. sudderen tot de paddenstoelen gaar zijn.

Leg het knoflookbrood 10 min. in de oven, open het folie en laat het brood in nog 2 min. goudbruin worden. Neem de pan met paddenstoelensoep van het vuur, laat de soep iets afkoelen en pureer de paddenstoelen met een staafmixer glad (of pureer in porties in de blender). Roer de room door de paddenstoelensoep, breng op smaak met zout en peper en verwarm de soep op laag vuur.

Smelt intussen de overgebleven boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de 8 paddenstoelen in 2-3 min. net gaar. Bestrooi ze met zout en peper. Schep de soep in kommen, besprenkel met de extra olijfolie en garneer met de
gebakken paddenstoelen. Geef het knoflookbrood erbij.

* Gedroogde porcini (eekhoorntjesbrood) koop je bij delicatessenzaken, goed gesorteerde supermarkten en groentewinkels.

Bereiden ± 45 min. / oven ± 12 min.

RECEPTEN VALLI LITTLE FOTOGRAFIE BRETT STEVENS, IAN WALLACE, JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGAN, LOUISE PICKFORD BEWERKING DOSIA BREWER

Wat je met liefde en geduld maakt, smaakt het allerlekkerst! In dit delicious. mini-kookboekje staan 60x slow recepten. Heerlijk om te krijgen of te geven!

paddenstoelensoep