nr.1 foodmagazine

Alles over spruiten: zo bereid je ze + de allerlekkerste recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Hollands trots: de spruitjes! Een spruitje is een mini-kool en behalve heel lekker ook nog eens stikgezond. Houd je niet zo van spruiten? Wedden dat je om gaat bij deze tips! Wil je spruiten op een originele manier klaarmaken? We geven je recepten voor stamppotten, pastaschotels en gegratineerde spruiten.

Probeer deze pastaschotel met spruitjes, roquefort en sinaasappelkruim.

10 tips voor het bereiden van spruiten

1. Houd je niet van spruitjes? Er is één specifiek gen dat maakt dat je de bittere smaak in de groente proeft. 25% van de mensheid mist dat gen en proeft dat bittere dus niet.

2. Kies spruitjes die stevig gesloten en fel groen zijn. Die zijn het meest vers.

3. Het seizoen loopt van augustus tot maart.

4. Door ze te stomen in plaats van te koken behouden ze veel meer vitamine C en blijven ze veel smaakvoller.

5. Balanceer de bittere smaak met tegenhangers als zoute spekjes, kaas, hazelnoten, amandelen of notenolie. Ook lekker: kook de spruitjes kort, laat afkoelen en maak er een salade van met verse kaas en een friszure dressing met een zoetje erin.

6. Staat de lucht die vrijkomt tijdens het koken je het meest tegen? Voeg dan een scheutje olie of citroensap aan het kookwater toe. Dan ruik je niks meer.

7. Er bestaan ook paarse spruitjes! Die zijn milder, zoeter en nootachtiger van smaak dan groene. Als je ze stoomt of wokt houden ze hun mooie paarse kleur.

8. Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.

9. Wil je hele spruiten roerbakken? Kook ze dan eerste 3-5 minuten of stoom ze kort. Zo krijg je ze snel gaar en houden ze toch hun bite.

10. Je hoeft maar 4 spruitjes te eten om aan je dagelijkse dosis vitamine C te komen.

Ga aan de slag met spruiten en maak een van deze heerlijke recepten:

Pastaschotel met spruitjes, roquefort en sinaasappelkruim
spruiten pastaschotel - delicious

Spruitjesstamppot met oesterzwammen en oude kaas
spruitjesstamppot - delicious

Gegratineerde spruitjes mornay
spruitjes - delicious

spruiten