nr.1 foodmagazine

Alles over spruiten: zo bereid je ze + de allerlekkerste recepten

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Hollands trots: de spruitjes! Een spruitje is een mini-kool en behalve heel lekker ook nog eens stikgezond. Houd je niet zo van spruiten? Wedden dat je om gaat bij deze tips! Wil je spruiten op een originele manier klaarmaken? We geven je onze favoriete recepten.

Probeer deze pastaschotel met spruitjes, roquefort en sinaasappelkruim.

10 tips voor het bereiden van spruiten

1. Houd je niet van spruitjes? Er is één specifiek gen dat maakt dat je de bittere smaak in de groente proeft. 25% van de mensheid mist dat gen en proeft dat bittere dus niet.

2. Kies spruitjes die stevig gesloten en fel groen zijn. Die zijn het meest vers.

3. Het seizoen loopt van augustus tot maart.

spruitjesstamppot met oesterzwammen en oude kaas | delicious

spruitjesstamppot met oesterzwammen en oude kaas

Winter = stamppottijd, wij houden van stamppot en daarom rekken wij de winter nog even. En komt het dan ook nog eens uit de oven, dan past het er alleen maar beter bij!

>> naar het recept 

4. Door ze te stomen in plaats van te koken behouden ze veel meer vitamine C en blijven ze veel smaakvoller.

5. Balanceer de bittere smaak met tegenhangers als zoute spekjes, kaas, hazelnoten, amandelen of notenolie. Ook lekker: kook de spruitjes kort, laat afkoelen en maak er een salade van met verse kaas en een friszure dressing met een zoetje erin.

6. Staat de lucht die vrijkomt tijdens het koken je het meest tegen? Voeg dan een scheutje olie of citroensap aan het kookwater toe. Dan ruik je niks meer.

7. Er bestaan ook paarse spruitjes! Die zijn milder, zoeter en nootachtiger van smaak dan groene. Als je ze stoomt of wokt houden ze hun mooie paarse kleur.

wintercarbonara met saucijs - delicious

carbonara met saucijs en spruitjes

Carbonara is zo’n lekkere snelle Italiaanse klassieker. Deze carbonara met saucijs en spruitjes heeft een lekkere winterse twist en staat in 20 minuutjes op tafel.
Fan van carbonara? Probeer ook eens deze met paddenstoelen.

>> naar het recept 

8. Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.

9. Wil je hele spruiten roerbakken? Kook ze dan eerste 3-5 minuten of stoom ze kort. Zo krijg je ze snel gaar en houden ze toch hun bite.

10. Je hoeft maar 4 spruitjes te eten om aan je dagelijkse dosis vitamine C te komen.

spruitjessalade - delicious

spruitjessalade met citrusolie

Moet je eens proeven: flinterdun gesneden spruitjes met amandel en citrus-korianderolie. Slechts zes ingrediënten maar toch een groot, imponerend effect. 

>> naar het recept

Cover_DLC202008_website
De zomer op je bord!

Steek de barbecue maar aan, haal een joekel van een watermeloen in huis & ga op zoek naar de lekkerste piepers voor nieuwe salades, want deze maand staan in delicious. 52 zomerrecepten.

Heb je ‘m in huis? Deel het met ons op Instagram en gebruik #deliciousmoment.

spruitjessalade - delicious