nr.1 foodmagazine

iberische smaakmakers

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Iberische smaakmakers

In foodiefile van delicious. juni: Portugal en Spanje. Zo’n rubriek is nooit lang genoeg. Want die gedroogde ñora pepers uit Catalonië die ik meenam vorige zomer, daar moet ik jullie nog van alles over vertellen.

Kleine zoete, gedroogde pepers die op een geweldige wijze een diepe smaak geven. Je kunt ze meestoven of wellen in heet water en dan fijnsnijden of pureren. Het verhaal bestaat dat Columbus de pepers meenam uit Zuid- of Midden-Amerika naar Spanje en achterliet bij het La ñora klooster in Murcia. Ze staan nu standaard in mijn keuken. Voor sauzen, vlees- of kipstoof. Via spaansewinkel.nl

Chorizo
En nog iets over chorizo natuurlijk. Want een Spaans leven zonder chorizo (of chouriço in het Portugees) bestaat niet. Chorizo eet je zo, maar ook fijngesneden door ei-, groente- of aardappelgerechten en geeft onmiddellijk die Spaanse of Portugese smaak. Vooral gecombineerd met rokerige zoete pimentón de la vera, die ook in de worst zit. De chorizo Iberico bellota, met vlees van het bellota-varken  die je hier op de foto ziet, wordt biologisch en ambachtelijk geproduceerd in Andalusië: rokerig, zoetig, notig bijna én heel hartig. Dat hoort bij een Spaanse borrel. Wij denken een glas fino, dan deze worst, mojama – gedroogde tonijn met veel bite, vlezig en zilt tegelijk – en een pittige biologische rode mojo-saus op basis van rode pepers en knoflook (die eigenlijk hoort bij ’gekreukelde’ aardappels) is heel lekker als dip. Erbij: in enkel zout ingemaakte Aloreña-olijven en/of  gekonfijte knoflook, die extra zacht van smaak is. Feest dus en dat allemaal online te koop bij spaansewinkel.nl

Op z’n Portugees worst grillen? Daar gaan ze op een mini tafelgrill – assador de chorizo – met aguardente of brandy. Geeft waanzinnig veel smaak! Op salinto.nl vind je niet alleen de assador, maar ook een ruime collectie lekkere Portugese chouriço-worst en meer lekkers. Je vindt ‘m bij salinto.nl

Sardinepaté en andere visconserven
Visconserven uit Portugal: Reggie Smith importeert ze samen met Portugese wijn voor zijn Maria Gomes webwinkel. Denk aan de onmisbare sardinepaté, maar ook horsmakreel en stokvis op olie. En prachtige Portugese honing. mariagomes.nl

TEKST MERIJN TOL (CULINAIR REDACTEUR DELICIOUS.)

Een verzameling hartverwarmende gerechten vind je in delicious. feel good food. Bestel voor jezelf of als cadeau voor je favoriete foodie!

iberische smaakmakers