Dit is het verschil tussen witte kazen: van burrata tot halloumi

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

In de hele Mediterranée worden zoutige en milde verse witte kazen gegeten: van Italië tot Turkije en het Midden-Oosten. Geweldig in salades, als antipasto of mezze.

Probeer ook deze halloumi met aardbeiensalsa uit het delicious. Feel Good boek

Witte kazen

In onze recepten gebruiken we graag witte kazen in salades, hartige taarten, vegetarische gerechten en nog veel meer. Maar wat is nu precies het verschil? En waar komen ze vandaan?

witte kazen uitleg

1. Feta & 2. Turkse witte kaas
Echt Griekse, volvette feta is een verse, zoutige jonge kaas van schapen- of geitenmelk en heeft een brokkelige structuur. De Turkse variant, van koe-, geiten- of schapenmelk is zouter, vaster, crèmiger, romiger van structuur. De Turkse kaas vind je in blikken in de koeling bij Turkse winkels.

3. Burrata
Burrata komt uit Puglia, Italië en is ontstaan door leftovers van mozzarella met room te koken: de buitenste laag is mozzarella, vanbinnen zit mozzarella vermengd met dikke room: als je de burrata opensnijdt, vloeit de room er dik en lobbig uit. Eet zo vers mogelijk!

4. Vlechtkaas & 5. halloumi
Kaas uit het Midden-Oosten. Cypriotische halloumi is populair in het hele Midden-Oosten. Meestal van geiten- en schapenmelk, soms koemelk. Je kunt de kaas bakken zonder dat hij smelt. Goudbruin gebakken plakken zoutige halloumi kaas zijn heerlijk in salades of als mezze. De witte vlechtkaas is een Midden-Oosterse specialiteit, alleen te koop in Midden-Oosterse winkels. Je trekt de vlecht helemaal uit elkaar in dunne draadjes, lekker in een salade!

6. Buffelmozzarella
Gemaakt van de melk van de buffalo (met een hoger vetpercentage dan koemelk), een zachte kaas die gemaakt wordt door wei en stremsel aan de melk toe te voegen. Eet deze kaas het liefst zo vers mogelijk! Afkomstig uit Campania, Italië.

FOTOGRAFIE JEROEN VAN DER SPEK STYLING JET KRINGS PRODUCTIE MERIJN TOL

Ook in het delicious. Feel Good Food boek staan recepten met witte kaas. Bestel het boek hier in onze webshop.