27x onze favoriete Hollandse zomergroenten

Kies voor groenten uit het seizoen! Zo word je niet alleen bewust van alle mooie producten die bij ons van de koude grond komen, maar ben je ook milieuvriendelijk bezig. Zonde immers, om groenten van ver weg te halen als er hier zoveel voor handen is. Dit zijn onze favoriete Hollandse zomergroenten (klik voor recept-inspiratie op de links):

Aardappel

aardappel-doperwtensalade met zalm & karnemelk-knoflookdressing
Een trouwe gast op onze BBQ-feesten en buffetten is aardappelsalade. Geef piepers power!
Wij geven deze klassieker een make-over met nieuwe smaakcombinaties. De aardappels hebben een lekkere bite en de karnemelk-knoflookdressing is heerlijk fris.
Liever vega? Laat de zalm weg en vervang door geroosterde kikkererwten of plakjes krokante tempeh.
naar recept
aardappelsalade doperwten

Andijvie

aardappel-andijviesalade met mosterd-parmezaandressing
Minta & Mae, alias M & M, zijn moeder & dochter en duiken graag samen de keuken in. Sinds Mae naar de middelbare school gaat, eet ze geen vlees meer, én dus koken ze vega. Niet met vleesvervangers, maar met seizoensgroenten, zoals bijvoorbeeld andijvie.
naar recept
aardappel-andijvie salade met mosterd-parmezaandressing

Artisjok

spaghetti met artisjok, gorgonzola en krokante pompoenpitten
Zelfgemaakt kruim-pittenmengsel geeft dit gerecht een crunchy bite. Dat maakt de superromige gorgonzolasaus helemaal af!
Een tip van Janneke: 'Neem de zachtere variant, gorgonzola dolce, voor een mildere saus.' Let wel op: hoewel de pasta geen vlees of vis bevat, is Gorgonzola officieel niet vegetarisch.
Maak ook eens deze snelle carbonara met chorizo!
naar recept
Spaghetti met artisjok

Aubergine

geroosterde aubergine met hoisingehakt
Dit recept met geroosterde aubergine, gehakt en hoisinsaus is echt even Aziatisch genieten. Samen met de rijst zet je een heel gezond en voedzaam gerecht op tafel. Enjoy!
naar recept
recepten met aubergine

Bleekselderij

bleekselderij in serranoham met mosterdsaus
Deze ovenschotel met bleekselderij in serranoham is lekker licht en niet veel werk. De mosterdsaus geeft het gerecht extra pit en is daardoor nóg smakelijker. Een bijzonder, maar gemakkelijk recept en daarom perfect voor doordeweeks.
naar recept
Bleekselderij recepten in serranoham met mosterdsaus

Bloemkool

flatbread met yoghurt en geroosterde bloemkool
Minta & Mae delen elke maand twee vegetarische recepten met seizoensgroenten in de hoofdrol. Juli staat in het teken van bloemkool, met als resultaat deze kleurrijke flatbreads met geroosterde bloemkool, yoghurt en granaatappelpitjes. 
Met dit recept maak je de flatbreads heel makkelijk zelf. Nog makkelijker? Ga dan voor kant-en-klare uit de supermarkt. 
naar recept

Broccoli

broccoli uit de oven met pittige pasta en citroenkruim
Broccoli uit de oven behoudt zijn lekkere smaak en het ziet er mooi uit. Lekker met pittige pasta en citroenkruim. Alleen nog royaal bestrooien met parmezaanse kaas, en klaar ben je! Ook lekker uit de oven: een hele bloemkool
naar recept
broccoli uit de oven - delicious

Courgette

frisse courgette-citroensoep met zalm & gratinbroodjes
Ceviche staat voor het ‘garen’ van rauwe vis in zuur, meestal in citroen of limoensap. Het zure sap maakt de vis mals, sappig en heerlijk fris. Een echte zomerbereiding dus die heerlijk smaakt bij courgettesoep!
naar recept

Doperwtjes

Thaise doperwten-kokossoep
Deze soep ga je in je hart sluiten en héél vaak maken! Vol smaak en – altijd fijn – supersnel op tafel. Ook lekker met courgette, sugarsnaps, paksoi en groene asperges.
Nog zo'n Thaise altijd-goed-soep maken?
naar recept
Thaise doperwten-kokossoep - delicious

Knolselderij

knolselderijburger
Burgers hoeven niet altijd van vlees of vis gemaakt te worden. Neem bijvoorbeeld dit recept met een burger gemaakt van knolselderij. Samen met de kappertjesmayonaise een heel smakelijk gerecht en perfect als vegetarische maaltijd.
Lekker voor je volgende burgeravond: kikkererwtenburgers met pompoen of halloumiburgers op briochebrood.
naar recept
knolselderij burger

Komkommer

tabouleh met komkommer, munt en muntlabne
Verse munt is zeer smaakbepalend en veel meer dan een blaadje voor de sier. Dit zoet-frisse kruid voelt zich thuis in heel veel keukens en past perfect in zoete én hartige gerechten. Bijvoorbeeld in deze verrukkelijke Midden-Oosterse tabouleh. Verse munt vind je op de markt, in de supermarkt en bij tuincentra. Steeds vaker zijn ook andere muntsoorten verkrijgbaar, als appel-, chocolade-, aardbeien- en de sterk aromatische pepermunt. Leuk om mee te experimenteren op je balkon, in de tuin en vooral ook in de keuken! Maar voor nu pakken we deze tabouleh goed in en nemen we ‘m mee naar het park.
naar recept
tabouleh komkommer munt labne | delicious

Paksoi

butterchicken met paksoi
Butter chicken is een bekend Indiaas kipgerecht met heerlijke saus. Elke Indiase kok heeft z’n eigen recept en jij straks ook!
Met kant-en-klare boemboe zet je hem binnen een half uur op tafel. Kun je geen kipgehakt vinden? Neem dan 300 g kipfilet, snijd in stukken en maal met behulp van de pulseknop van de de keukenmachine fijn tot gehakt. Voeg aan het gehakt nog wat fijngesneden munt of koriander toe.
We gokken dat hier ook veel lekkers voor je tussen zit: 14x recepten om verrukkelijk Indiaas te koken!
naar recept
Butter chicken met paksoi - delicious

Paprika

spaghetti vongole met gerookte paprikaboter
Spaghetti vongole: er zijn maar weinig gerechten die zo makkelijk en magisch tegelijk zijn. Yvette van Boven geeft er in het julinummer haar eigen draai aan door kokkels in plaats van vongole te gebruiken en maakt het gerecht af met gerookte-paprikaboter. Als dat geen recept voor succes is…
naar recept

Radijs

zoetzure watermeloen met radijsjes & flatbread
Fruitsalades zijn onze oude-nieuwe liefdes! Met eigentijdse smaakmakers en moderne twists blazen we ze nieuw leven in. Perfect voor dagen waarop het te heet is om warm te eten, maar ook te gek als verkoelend element bij een heerlijk hete BBQ-sessie.
Deze watermeloensalade met frisse radijsjes, romige avocado en knapperig flatbread heeft het allemaal.
naar recept
watermeloen recept zoetzure watermeloen radijs

Rode biet

tweekleurige soep van rode biet en waterkers
Deze tweekleurensoep kun je maken met de helft van de hoeveelheid zout die je normaal nodig zou hebben voor een goede smaak. Hoe dat kan? Door de roodgekleurde bietensoep helemaal zonder zout te maken en deze in het bord af te wisselen met een gezouten groene waterkerssoep. Het contrast in zoutgehalte tussen beide soepen verhoogt de zoutbeleving waardoor je in totaal minder zout nodig hebt.
Extra lekker: druppel extra vierge olie over de soep.

naar recept
tweekleurige soep van rode biet en waterkers - delicious

Rucola

saltimbocca met groene asperges en rucola-ricotta

GEWOONTE – Italianen eten geen pasta bij hun hoofdgerecht (secundo), maar nemen het als bijgerecht (contorno), vóór de groenten. Mis je pasta, serveer er dan wat tagliatelle met olijfolie en gebakken knoflook bij. Aardappeltjes uit de oven is ook een veel gegeten contorno.
naar recept
saltimbocca

Snijbonen

ribollita met snijbonen
Eén hap van deze ribollita met snijbonen, brengt je weer terug naar Italïe. Dit is een klassieker uit Toscane. De basis is altijd witte bonen, venkel, kool en stukjes oud brood en je kunt er zelf van alles bij doen. Geniet!
naar recept
ribollita met snijbonen - delicious

Sperziebonen

TAGLIATELLE & SPERZIEBONEN in pestoroom met kabeljauwfilet
Deze romige pasta met tagliatelle, sperziebonen en kabeljauw bevat weinig verschillende ingrediënten en staat in een handomdraai op tafel. De pestosaus geeft het gerecht een romige smaak en is heerlijk in combinatie met de pasta. Een gezond gerecht en perfect voor een doordeweekse avond.
naar recept
Sperziebonen in pestoroom met kabeljauwfilet

Spinazie

luie fatayer met spinazie, snijbiet, dille & granaatappelmelasse
Merijn Tol kookt uit haar nieuwste boek, Café Mazahar: modern comfortfood uit het mediterrane oosten. ’Je kunt veel kleintjes maken, maar ook één hele grote fatayer. Scheelt werk en is even verrukkelijk. Deze fatayer zit ook vol kruiden, niet klassiek, wel heerlijk.’
Met dit recept maak je 2 fatayers, goed voor 4 personen.
naar recept
luie fatayer cafe mazahar merijn tol

Spitskool

spitskool met kimchiboter
Chefs Gerrit Marcus en Koen Fokkema marineren, roken en bakken het liefst in de houtoven en serveren bij Republiek Bloemendaal aan zee graag robuust eten dat aan tafel gedeeld kan worden. Creatieve gerechten vol smaak die geraffineerd en toch eenvoudig zijn en dus ook perfect voor thuiskoks die graag bbq-en of grillen.
Zoals deze stoere spitskool die perfect gebalanceerd wordt door het licht funky vleugje kimchi. Gerrit: ‘Boter van Lindenhoff en seizoensgroente met smaak, daarvan proef je de kwaliteit direct. Alles draait hier om smaak en niet zozeer om de vorm. We koken zonder poespas, met eenvoud en creativiteit.
naar recept
spitskool kimchiboter republiek

Tomaten

pizza met gekonfijte tomaatjes
Janneke Philippi kookt voor delicious. altijd gerechten, die makkelijk te maken zijn. En met nooit meer dan 10 ingrediënten, die je gewoon bij de supermarkt haalt. Maak haar snelle pizza met gekonfijte tomaatjes en paddenstoelen. In 30 min. ben je klaar!
Is je oven nu toch goed heet voor de pizza's? Maak ook deze vegetarische pizza parmigiana!
naar recept
pizza met gekonfijte tomaatjes

Uien

tarte tatin met knoflook en zoete ui
Knoflook (allium sativum) is een plant uit de lookfamilie waartoe ook ui en bieslook behoren. In de oudheid diende het als medicijn. Het bevordert de spijsvertering en gaat verkoudheid tegen. Het is een sterke smaakmaker, maar in de oven gekonfijte knoflook is veel minder scherp dan verse rauwe knoflook; de smaak wordt zelfs wat zoetig, heerlijk in deze tarte tatin!
naar recept
tarte-tatin-delicious

Venkel

venkel-aspergerisotto
Asperges zijn lekker in een voorjaarssalade, op een pizza of in een shakshuka. En, misschien niet het gerecht waar je als eerst aan denkt: in een risotto. Wij combineren in deze risotto asperge met venkel en Hollandse geitenkaas: lékker! Nog lang niet asperge-moe? Probeer dan eens deze salade van groene asperges met citroen-tijmdressing?
naar recept
venkel_aspergerisotto_goodcook-deliciousmagazine

Witlof

witlofsoep met crème crue, PX-sherry en gefrituurde salie
Deze witlofsoep is lekker romig en ziet er feestelijk uit. De witlof wordt in de oven gepoft en krijgt hierdoor een hele volle, zachte smaak. En in combinatie met de PX-sherry wordt het geheel een bom van smaak. Een bijzonder voorgerecht en perfect voor de feestdagen!
naar recept
Soep van gepofte witlof met crème crue, PX-siroop en gefrituurde salie

Witte kool

taco’s met witte-koolsla, bonen & tomatensalsa
Minta & Mae koken vegetarische gerechten met een seizoensgroente in de hoofdrol. Dit keer is dat witte kool, waarmee ze heerlijke taco's met witte-koolsla, bonen en tomatensalsa maken.
naar recept
taco’s met wittekoolsla bonen en tomatensalsa

Wortelen

wortels met honing, karwij en yoghurt
Een bijgerecht waar je gelukkig van wordt. Zoete, geroosterde wortels met komijnzaad, korianderzaad en honing. En erbij: kruidige yoghurt met gedroogde chilipeper en citroen. Zin in meer wortelrecepten? 
naar recept

Zeekraal

ceviche van scholfilet met zeekraal, rabarber en waterkers
Het zuur in het rabarbersap gaart de schol en geeft de salade een fruitig tintje. Deze ceviche is een Hollandse variant op een echte Peruaanse klassieker. 
Liever een gebakken visje? Maak dan freekeh met vis, sinaasappel-tahinadressing en pistache-olie.
naar recept
ceviche hollandse groente - delicious
aardappelsalade doperwten