Hollandse nieuwe met bier

De Hollandse nieuwe is er weer! Maar wat drink je daarbij? Kies eens voor bier in plaats van wijn. Je kunt voor een fris Weizenbier gaan, maar ook India Pale Ale of Saison past goed bij vettige vis.

Hoewel wine-pairing bij gerechten als vanzelfsprekend wordt beschouwd, is beer-pairing nog geen gewoonte. En dat terwijl de variatie in biersmaken net zo groot is als die van wijn, waardoor je nog specifieker smaken kunt combineren. Daarbij schieten de brouwerijen in Nederland als paddenstoelen uit de grond, dus de keuze is reuze!

Om je wegwijs te maken zijn De Nederlandse Brouwers het initiatief Dat Smaak Naar Bier gestart. Op de website kies je welk gerecht je op het menu hebt staan, dan adviseert de site welke biercategorie daar het best bij past: Soepel & Subtiel, Fris & Fruitig, Amber & Elegant, Blond & Krachtig, Donker & Rijk en Intens & Uitdagend. Daarna kun je zelf een keuze maken uit de geselecteerde bieren. In de omschrijvingen lees je de unieke eigenschappen van ieder brouwsel.

Ga aan de slag met beer-pairing en maak onderstaande salade met Hollandse nieuwe en zoek het juiste bier erbij via: www.datsmaaktnaarbier.nl

bietensalade met haring
voor- of lunchgerecht | 4 personen

500 g gekookte rode bieten
2 groene (bio) appels
2 el verse mierikswortel*, geraspt of 4 el mierikswortelpuree (potje)
2 el witte balsamico-azijn
4-6 el extra vierge olijfolie
4 el verse dragonblaadjes*, grof gehakt + extra blaadjes
10 zongedroogde tomaatjes, in dunne reepjes
4 haringen

Snijd de rode bietjes en appels mét schil in blokjes van ½ cm. Roer de mierikswortel door de balsamico, olie en dragon. Meng de dressing in een kom met de bietjes, appel en tomaatjes. Breng de salade op smaak met peper en zout. Verdeel de salade over ruime, diepe borden.

Snijd de haring in stukjes en leg ze op de salade. Bestrooi met de dragonblaadjes en bestrooi met zwarte peper uit de molen.

*Te koop of te bestellen bij de groenteman. Dragon kan je vervangen door dille of krulpeterselie.

Bereiden ± 25 min.

RECEPT EKE MARIËEN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS

We hebben onze beste recepten met vis, schaal- en schelpdieren gebundeld in delicious. hét visboek! Het komt binnenkort uit. Je kunt hier alvast een exemplaar reserveren!

hollandse nieuwe